Magazin, Najave

Prema podacima TO Srbije manifestacije su prve na listi turističkih motiva za dolazak turista u našu zemlju. U Srbiji se godišnje održi više od 2000 manifestacija, a stalno se obogaćuje i turistička ponuda. U odnosu na broj stanovnika među prvima smo u svetu.

Ove činjenice su bile povod da Udruženje „Manifest“ i JP „Beogradska tvrdjava“ zajedno realizuju VELIKI FESTIVAL MANIFESTACIJA, DESTINACIJA I DEGUSTACIJA „BEOGRADSKI MANIFEST“, koji će biti održan na Gornjem i Donjem gradu Kalemegdana od 22-24.maja. Osnovna ideja je da posetioci na jednom mestu mogu da vide i dožive festivale i manifestacije koje se u toku godine organizuju u Srbiji i regionu, kao i da se, u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima lokalne samouprave, upoznaju sa turističkom ponudom preko 50 opština iz Srbije i turističkih organizacija zemalja iz regiona. Osim predstavljanja učesnika festivala, platforma festivala ima za cilj i unapredjenje saradnje postojećih festivala, kao i inspiraciju za razvoj novih.

Ulaz na festival se plaća 250 dinara, od čega je 200 dinara vaučer za konzumaciju.

ZONE FESTIVALA – OPIS

1. PONOVO RADI BIOSKOP
U zoni “Ponovo radi bioskop” svoje programe predstaviće FEST, Kids Fest, Festival autorskog filma, Palić film festival, Cinema city, Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma i Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, a svaki dan od 17 časova posetioci će moći da razgovaraju sa glumcima i rediteljima. U petak, 22.maja gost će biti glumica Tamara Dragičević, dok će u subotu, 23.maja posetioci moći da razgovaraju sa rediteljem Vukom Ršumovićem. Nedelja, 24. maj će biti rezervisana za druženje sa Purišom Djordjevićem.
Ljubitelji filma će tokom tri dana festivala po prvi put u Beogradu moći da uživaju u bioskopu na otvorenom u formi “Silent movies”. Naime, filmovi će biti prikazivani na ekranu veličine 6x4m, a za nesvakidašnji užitak su obezbedjene bežične slušalice za svakog posetioca.
Posetioci će besplatno moći da pogledaju 12 nagradjivanih aktuelnih filmskih ostvarenja. Svaki dan Manifesta će započeti dečijim filmom, dok će u toku dana posetioci moći da pogledaju – Turista (Ruben Estlund), Levijatan (Andrey Zvyagintsev), Beli bog (Kornel Mundruco). Svake večeri od 21h će biti prikazani najbolji filmovi ovogodišnjeg Festa – Vuk (Nadži Abu Novar), Ničije dete (Vuk Ršumović) i Divlje price (Damijan Sifron).

2. LETI, LETI – Festival letećih balona
Po prvi put će na beogradskom nebu krstariti 15 velikih, šarenih balona. Ekipe balonara iz Holandije, Austrije, Madjarske, Rumunije i Slovenije takmičiće se u više disciplina: prelet, orijentacioni let, vezani let, dok će tačka „Night glow“ pružiti čudesan prizor u noći. Pored ove atrakcije uživaćemo u programu padobranaca, letu motornih zmajeva i majstorijama modelara.

3. PLESNA LIVADA
Plesači 18 plesnih festivala i škola će vas očarati igrom uz zvuke salse, sambe, flamenka, tanga, ali i klasičnog baleta: Instruktori plesa će vam biti na raspolaganju da naučite ples koji ste oduvek želeli.

4. KULTUR ŠOK

Na jedinstvenoj bini smenjivaće se muzičke grupe koje će predstaviti programe najpoznatijih muzičkih festivala – Beer Festa, Sabora trubača u Guči, Zaječarske gitarijade, Love festa, Nišvila, Tamburica festa. Tri dana odlične muzike, za svačiji ukus.
Koncerti Prve trube Guče
Petak 22.maj – ZAA i Who See
Subota 23.maj – Orthodox Celts
Nedelja 24.maj – Legende

5. SVET MAŠTE
Dečija mašta i kreativnost nemaju granica. Zato je posebna pažnja posvećena edukativnim i kreativnim radionicama, a za zabavu vaših mališana će biti zaduženi atraktivni klovnovi, madjioničari i animatori.

6. ZAR NE VIDIŠ DA GORIM – Festival vatrometa
U večernjim satima po prvi put na beogradskom nebu moći ćete da vidite impresivne prizore muzičkih vatrometa i akrobacija sa vatrom koje će izvoditi Danilo Levnajić, svetski vicešampion.

7. KONJI VRANI
Ovo je posebno atraktivna zona posvećena konjičkom sportu i konjarstvu. Posetioci će uživati u brojnim sadržajima: dresura konja, preskakanje prepona, edukativni programi, a vožnja starim fijakerima će biti pravi ugodjaj za celu porodicu.

8. ADUTI SRBIJE
Najlepši aduti Srbije su njena prirodna bogatstva i lepote, a kada se dopune kulturnim i istorijskim nasledjem dobijamo turističku ponudu kojoj ni svetski putnici ne mogu odoleti. Preko 50 opština iz Srbije će se potruditi da vam na najverodostojniji način predstave šta to tako posebno, čarobno i lepo možete doživeti u njihovom kraju.

9. SVET DOBRE HRANE
„Al se ovde dobro jede baš” je prava deviza zone u kojoj će šampioni gastronomskih festivala za vas na licu mesta pripremati – kupus, pasulj, gulaš, riblju čorbu, roštilj, burek, palačinke, a bićete u mogućnosti da isprobate i najbolje slanine, kobasice, pršute, peglane kobasice.. Ko bi odoleo ovakvoj čaroliji ukusa!

10. PRIRODA NAM DALA
Dodjite da probate plodove prirode koji se vredno uzgajaju u voćnjacima i na poljima Srbije. Takodje ćete imati priliku da od vrhunskih majstora i majstorica naučite kako se pripremaju domaći džem, ajvar, sok, zimnica..

11. POMOZITE MI DOKTORE
Brigu o svom zdravlju i telu morate voditi sami, ali ako vam zatreba stručna pomoć, banje i lečilišta Srbije su pravo mesto za vas. Na Gornjem gradu Kalemegdana okupićemo doktore i specijaliste sa kojima ćete moći da se posavetujete o najboljem načinu za rešavanje vašeg zdravstvenog problema.

12. IQ ZONA/RE-KREACIJA UMA
Pred nama je upisni rok za buduće srednjoškolce i studente. U ovoj zoni ćete imati priliku da dobijete direktne informacije o uslovima i ponudi obrazovnih centara u Srbiji, kao i da se upoznate sa inovacijama i idejama kreativnih mladih ljudi.

13. STVARAN SVET OKO NAS
Ako ste željni novih iskustava, avantura i upoznavanja stranih kultura, dodjite u zonu gde će vam ambasade i nacionalne turističke organizacije iz regiona i Evrope predstaviti svoju ponudu i dati dovoljno dobar razlog da posetite njihovu zemlju.

14. VODIĆU TE SAMO RECI GDE
Ovo je odlična prilika da pronadjete mesto za svoj idealan odmor. Turističke agencije će vam predstaviti svoje aranžmane za atraktivne i popularne destinacije, a sigurno će vas zanimati i akcijske ponude koje će važiti samo za vreme trajanja Beogradskog manifesta.