Aktuelno // 20. Mart 2019.

Restorani u Beogradu

Restorani u Beogradu – spoj tradicije i modernog stila života

Nije lako pričati o restoranima u Beogradu, tačnije zbog velikog broja vrhunskih lokala, ovaj zadatak je prosto nezahvalan. Svi restorani u Beogradu nude idealan spoj tradicije i modernog, a stvar je ličnog afiniteta kakav stil preferirate.

Možemo reći da je gastro ponuda u prestonici toliko raznolika, da apsolutno svačiji ukus, potreba i džep mogu biti zadovoljeni.
Posebno se izdvajaju autentični restorani kao što su Restoran Tri šešira, Restoran Zlatni Bokal, Restoran Dva jelena, Restoran Stanica 1884 ili sve popularniji Restoran Tesla.

Institucija restoranskog života u Beogradu blisko je vezana za instituciju kafane, za duh boemizma, negovanja dobre hrane, ukusa i domaćeg.

 

Istorija restorana i kafana u Beogradu

Prva kafana u Evropi otvorena je 1522. godine u Beogradu, a smatra se da je otvorena na Dorćolu”.
Kafane su momentalno postale i ostale značajno mesto u društvenom životu Evrope, pa i Srbije. Od taverni do fusion restorana današnjice, restorani su mesta spajanja ljudi, mesta sklapanja poslova, ljubavi i vremena sa najbližima.

Restorani i kafane se razvijaju tokom 19. veka, a u Srbiji posebno za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Zahvaljujući njemu i tada donešenim zakonima, srpsko ugostiteljstvo postajeuređeno i standardizovano. Nekada se tačno znalo od kog materijala treba da se grade kafane i mehane, koje kvadrature treba da budu, koliko žena sme da služi u jednom takvom objektu i slično.

Vidoje Golubović napisao je u svojoj knjizi ,,Stare kafane Beograda”: ,,Za razliku od današnjih kafića, tadašnje kafane su bile skromnih dimenzija, u njima je najčešće bilo ne više od tri-četiri stola, a plafon je bio tako nizak da gosti uglavnom ne bi mogli da se isprave u njima”.

Mehane i kafane bile su stecište kulturnog, političkog i privrednog života. U njima su se sklapali poslovi, pisale pesme i planirali prevrati. U kafanama su bile izvedene i prve pozorišne predstave i filmske projekcije. Zanimljivo je i da je u period posle Prvog svetskog rata Skupština jedno vreme zasedala u jednoj od kafana koja i danas postoji kao ugostiteljski objekat po istim imenom.

Od 1860. bilo je dozvoljeno da se stanovništvo u kafani zadrži samo do 23h. Vlasnici kafanamorali su i da svako veče upale fenjer pred kafanom, i to tačno u 22 časa.

Knez Miloš je pokušavao da iskoreni kršenje pravila i zakona, čak zahtevajući da se svaka žena uhvaćena u tom poslu baci u Savu, kao i oni koji su se bavili podvođenjem. Golubović navodi da su u to vreme u hladnim talasima Save skončale mnoge Vlahinje, Grkinje, Romkinje, kao i to da nema pisanih tragova da su se Srpkinje bavile prostitucijom.

Šta znači kafana?

Kafana, na turskom jeziku, znači kuća u kojoj se pije kafa.

U šesnaestom veku Turci osvajajući Evropu grade džamije, karavan-saraje, hanove i kuće u kojima se pije kafa. Beograd 1522. godine postaje prvi evropski grad, koji dobija kafanu. Vremenom “najvažnija institucija” dobija nove dimenzije, objasnio je autor knjige ,,Stare kafane Beograda”, Vidoje Golubović.

(izvor: https://www.portalmladi.com)

 

Razlika između restorana i kafana

Razlika između restorana i kafana je u tome što se u restoranima hrani telo a u kafanama duša.

Ovako je navodno govorio čuveni boem Toma Zdravković. Ovako verovatno osećaju mnogi posetioci što restorana što kafana. Zato ne čudi što se neretko posle večere u restoranu ume otići i u kafanu. Jer znamo da se ne jede samo kako bi se utolila glad, već i zbog onog neobjašnjivog doživljaja. Muzike možda. Društva. Činjenica stoji doduše da nekako idealan spoj svega ipak jednako nude i restorani u Beogradu i kafane u Beogradu. Po tome je Beograd specifičan. Zbog toga se mnogi turisti stalno njemu vraćaju, u gastro ponudi uživaju, o njoj se priča širom sveta, a mi se sve češće nalazimo na mapi svetskih destinacija koje ne smete propustiti.

 

Ponude restorana u Beogradu

Bez obzira da li preferirate kafanu ili klasičan restoran, u Beogradu ćete uvek naći izvrsnu hranu. Pored srpske kuhinje, u Beogradu je veoma popularna italijanska kuhinja. Iako je daleko od mora, morska riba je veoma na ceni i u Beogradu ćete naći riblje restorane sa svežom morskom ribom kao u restoranima na obalama Mediterana. Tu su naravno i sve popularniije japanska, tajlandska, korejska, španska, argentinska, indijska, francuska, kineska, meksička, libanska, grčka i ruska kuhinja. Tu su i restorani uslovno rečeno “američke” hrane kojiviše nude opcije fast food usluge, ali opet autentički doživljaj pravih dajnera. Beograd nudi gostima i opciju da u obrocima uživaju pod vedrim nebom, pa su mnogi restorani u Beogradu upravo na njegovim rekama, vodama i kraj parkova.

Znamo da je teško odlučiti se gde izaći u Beogradu, kao i to da pre nego što zaplovite u Beograd noću želite za sebe vrhnski užitak kvalitetnog obroka u nekom od top restorana u Beogradu.

Pogledajte neke od najboljih opcija, a onda se vidimo u klabingu u Beogradu. Noćni život ne sme da ispašta zbog praznog stomaka, kao ni kafana što ne sme da presuši bez rakije ili restoran da ostane bez kuvara.

Lista restorana