Magazin, Život

Kada vam je svega preko glave, najčešće kažete da biste rado otišli na pusto ostrvo da se izolujete od svega. E pa za to vam nije potrebna skupa avionska karta, jer i Srbija ima svoja prelepa ostrva koja pružaju utočiste od gungule, a posebno su popularna među švalerima koji bi da izbegnu radoznale poglede, prenosimo sa 24 sata.

Čakljanac

Rečna ada na desnoj obali Dunava, poznata kao Čakljanac, prava je oaza za ljubitelje prirode. Na svega 12 kilometara od centra Beograda, a na teritoriji Pančeva, ovo rečno ostrvce mami ljude kako leti tako i s proleća. Sa oko 280 vikendica, ovo je dugo bilo jedno od omiljenih izletišta Beograđana, iako u poslednje vreme ima sve manje posetilaca. To Čakljanac čini još primamljivijim za one koji žele da se sklone od svih - blizu grada, a daleko od ljudi. Okruženo zelenilom i vodom, ovo ostrvo je bez razloga "izgubilo bitku" sa Adom Ciganlijom i Lidom.

Gročanska ada

Kao što joj i samo ime kaže, Gročanska ada se nalazi kod Grocke. Ovo ostrvce je posebno popularno među pecarošima, a budući da nije preterano urbanizovano, i dalje jedno od retkih mesta na kojima možete da se ljudski opustite. Okružena Dunavom, ova ada se, prema rečima lokalaca, pomera. Kažu da je za godinu dana prešla 200 metara! Gročanska ada ima i jednu atrakciju - velik hrast star preko 150 godina. Na ostrvu postoji i plaža na kojoj se leti lokalci bore protiv visokih temperatura kupanjem.

Forkontumac

Forkontumac često mešaju sa Čakljancem, jer se ova dva ostrva nalaze jako blizu. Oba se nalaze na teritoriji Pančeva, pa Beograđani mogu da biraju gde će radije da pobegnu. Ostrvo ima nekoliko lepih plaža, a za razliku od, na primer, Ade Ciganlije, pruža mnogo intimniju i mirniju atmosferu, pa zato nije toliko popularno među mladima koji bi da luduju, već više među onima koji žele malo da se osame i odmore od gungule. Nazivaju ga i pančevačkim Havajima, a najpopularnija plaža je čuvena Bela Stena.

Barička ada

Ako želite da posetite pravi biser prirode, netaknut i neuprljan, ovo je pravo mesto za vas. Nalazi se nadomak Obrenovca i ima jako lepu uređenu peščanu plažu na kojoj uživaju Obrenovčani, ali i oni koji se tu nađu u vrelim letnjim danima. Nalazi se na sred reke Save, a oni koji je se sećaju iz davnijih vremena kažu da je to bila naša najlepša peščana plaža. Izolovano i ušuškano, ovo ostrvo nije samo za švalere već i za prave ljubitelje prirode. A i pecanja!

Lido

Dođosmo i do Velikog ratnog ostrva, koje ima jaku istoriju, i pruža bezbroj mogućnosti za odmor i uživanje. Ostrvo je zaštićeno kao prirodni rezervat zbog velikog broja ptičjih vrsta, a nalazi se na ušću Save u Dunav. Na severu ostrva je locirana plaža Lido, koja je leti prepuna mladih, a s proleća je pravo mesto za uživanje. Prednosti Lida su blizina, dostupačnost i predivna priroda, koje se svi koji žive u gradu često užele, ali i potreba za nečim malo drugačijim. Iako je ovo najpopularnije mesto među Zemuncima, ljudi sa svih krajeva grada dolaze ovde da se malo osame.