Magazin, Zanimljivosti

Božični market, poznatiji i kao Christkindlmarkt, se odnosi na veliki skup uoči božićnih praznika na trgovima svih većih gradova Evrope. Ovaj događaj se odigrava svake godine za vreme adventa u državama čija je populacija, većinom, rimokatoličke veroispovesti. 

Reč advent potiče iz latinskog jezika “adventus” i označava dolazak, u ovom slučaju dolazak Hrista na zemlju. Ovaj praznik označava period uoči božića i označava početak slavlja širom hrišćanskog sveta a običaj je da se tokom njega napravi venac od četiri sveće koje označavaju nadu, mir, radost i ljubav

Početak Adventa označava i otvaranje Božićnih marketa, koji se u gradovima kao što su Beč, Minhen i Frankfurt organizuju još od 13. veka. 

U ovom tekstu smo se potrudili da vam približimo detalje ove zanimljive tradicije, zato nastavite da čitate da bi ste saznali sve običaje koji se dešavaju tokom ovog događaja kao i lokacije gde se održavaju najlepši božični vašari u Evropi.

Hrana igra ključnu ulogu tokom ove manifestacije

Kao što smo prethodno naveli, ova manifestacija podrazumeva veliki broj tradicionalne hrane koja se konzumira, najviše, tokom ovog praznika. To u velikoj meri doprinosi da ovaj događaj dobije i reputaciju gastronomskog doživljaja koji privlači gurmane iz celog sveta. 

Pored kandiranih orašastih plodova, kuvanog vina i žestokih pića, božične markete krasi i konzumiranje velikog broja specijaliteta sa roštilja kao i unikatnih sireva iz različitih delova Evrope.

Međutim, ne možemo pričati o poslasticama božićnih marketa a da ne pomenemo i čuveni “dimnjak” kolač koji je omiljena poslastica većini posetioca. Iako je tradicionalni naziv ovog kolača koji vuče poreklo iz Mađarske “Kurtoškolač”, ova poslastica je dobila i nadimak “odžak” zbog svog valjkastog oblika.

Atrakcije i razni štandovi doprinose čaroliji 

Popularne atrakcije na božićnim marketima širom Evrope uključuju rekonstrukciju scene Isusovog rođenja i konzumiranje tradicionalnih božićnih poslastica poput biskvita od meda i sušenog voća, kuvanog vina i drugih alkoholnih napitaka koji služe da zaštite posetioce od hladnog, zimskog vremena. 

Duž trgova velikih, evropskih, gradova postavljeni su štandovi lokalnih preduzetnika, uglavnom iz ugostiteljstva, koji serviraju specijalitete domaće i svetske kuhinje. Međutim, osim izvanredne hrane i pića, može se naći i veliki broj suvenira, umetničkih dela i unikatnih rukotvorina lokalnih umetnika i stvaralaca. 

U samom centru trga je obično postavljena ogromna novogodišnja jelka okićena lampionima i drugih prazničnim ukrasima oko koje se mogu naći klasični božični motivi poput Deda Mraza, irvasa i čeruba.

Ukrasi na novogodišnjoj jelci

Najpopularniji i najlepši božićni vašari u Evropi

Najčuveniji božićni vašari se dešavaju u Augsburgu, Drezdenu, Efurtu, Frankfurtu, Nirnbergu i Štutgartu, što ih čini veoma atraktivnim turističkim destinacijama svakog Božića. Najposećeniji božićni vašari se dešavaju u Štutgartu i Frankfurtu koje, u periodu od nekoliko dana,  poseti i do tri miliona ljudi

U Dortmundu, najveća atrakcija božićnog marketa, pored preko čak 300 štandova sa najrazličitijim proizvodima, je definitivno i džinovska novogodišnja jelka koja je visoka čak 45 metara. 

Međutim, mnogi gradovi imaju više od jednog božićnog marketa, Berlin npr. ih ima preko 70, koji su otvoreni od kraja novembra do kraja decembra. 

Božićni vašari širom Evrope 

Prvi pisani dokazi o održavanju božićnih marketa, u gradovima širom Evrope, sežu iz čak 13. veka što čini ovaj događaj pravom kulturno-istorijskom baštinom

U Austriji su božićni marketi veoma popularan događaj, što govori i činjenica da su neki od gradova ove zemlje među najstarijim domaćinima. Prva manifestacija ovog tipa se u Austriji odigrala davne 1298. godine u Beču a danas se ovaj događaj odigrava na svim većim lokacijama ovog grada kao što su dvorac Šenbrun, i plato ispred čuvene bečke skupštine Rathaus. 

U Francuskoj, jedan od najpopularnijih, najlepših i najstarijih božićnih marketa se u gradu Strazburu, u provinciji Alzak. Svake godine gomila stanovnika ovog grada ali i turista se okuplja na glavnom trgu ovog grada, gde su, oko katedrale, postavljeni razni štandovi sa hranom i pićem. U Strazburu se božićni vašar tradicionalno odigrava još od 1570. godine kada se ovaj grad nalazio u sklopu Svetog Rimskog Carstva.

Božićni market u Barseloni se održava od 1786. godine, a danas, ovaj događaj se obeležava i u mnogim drugim zemljama, gde to ranije nije bila praksa, kao što su Rumunija, Hrvatska, Engleska i mnoge druge. 

Vekovna tradicija koja će se još dugo odigravati 

Budući da je u pitanju tradicija koja se odigrava već vekovima u gradovima širom Evrope, veoma nam je drago što su božićni marketi sve popularniji u svetu. U Beogradu, Ulica otvorenog srca, koja se odigrava svakog 1. januara je nešto najpribližnije što imamo tradicionalnom božićnom marketu

Nadamo se da ćete u budućnosti posetiti neki od božićnih marketa u nekom od gradova Evrope, i da smo vam, ovim tekstom, skrenuli pažnju na neke od najboljih. 

Nažalost, usled pandemije Korona virusa, velike su verovatnoće da će ove godine mnogi turisti ostati uskraćeni svojih putovanja, usled propisanih mera zaštite u različitim država.  Međutim, budite bez brige jer smo za vas spremili i nekoliko predloga za lud i nezaboravan doček nove godine u Beogradu