Magazin, Najave

Supernatural festival od 2007. godine proslavlja međunarodni Dan planete zemlje, sa ciljem edukacije i podizanja svesti javnosti o značaju očuvanja životne sredine. Kao najveći ekološki događaj u Srbiji, koji okuplja više od 10.000 ljudi, Supernatural neguje koncept dnevnog festivala kako bi posetioci imali priliku da se druže, steknu nova znanja iz ekologije i zaštite životne sredine, uživajući u dnevnom svetlu i prirodi.

Supernatural festival se održava u nedelju, 26. aprila 2015. u Supernatural parku na Adi Huji od 12-20 časova.

Mesto održavanja festivala, Supernatural park, nastao je na nekadašnjoj divljoj deponiji šuta, koju je Supernatural u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, Opštinom Palilula, podrškom ostalih relevantnih institucija i partnera iz biznisa transformisao u centar za promociju životne sredine, edukaciju i kulturu. Projekat je Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine za Evropsku Uniju (AEIDL, www.aeidl.eu) izabrala je kao jedan od 25 najuspešnijih u Evropi.

Tema ovogodišnjeg Supernatural festivala je je pronalaženje održivog rešenja za rukavac Ade Huje, koji predstavlja jedan od najzagađenijih vodotokova Beograda. Sa 300.000 kubika toksičnog mulja koji se nalazi na dnu, rukavac je prema istraživanju iz 2009. godine ocenjen kao zdravstveni i ekološki hazard za stanoništvo okolnih naselja.

PROGRAM SUPERNATURAL FESTIVALA 2015:

Supernatural festival će tačno u podne tradicionalno otvoriti dečiji hor Čarolija, a nakon njih po prvi put nastupiće mladi bend Pakleni Ribnikari, kao i hor Dečijeg kulturnog centra Beograd. Od 14 časova u nastavku muzičkog programa nastupaće sastavi Ničim izazvan, Artan Lili, Zemlja gruva i Braća Burazeri.

„Kao i svake godine radujemo se nastupu na Supernatural festivalu sa kojim već tradicionalno godinama sarađujemo. Naš hor Čarolija u svom programu ima pesme koje su posvećene ekologiji i smatramo da je bitno da najmlađe o ovom bitnom pitanju edukujemo na vreme. Pozivamo sve mame i tate da dovedu svoje klince i da se druže sa nama na Supernatural festivalu i učestvuju u radionicama i muzici koje smo pripremili za najmlađe“, navodi Leontina Vukomanović.

Za sve vreme trajanja festivala, posetioci će moći da se upoznaju sa vodećim ekološkim organizacijama, projektima i ljudima Srbije kroz program GREEN COMMUNITY; na ZELENOJ PIJACI uz podršku JKP Gradske pijace, promovisaće se zdrava ishrana kroz prezentaciju autentičnih i organiskih proizvoda Srbije; u PLASTENIKU će prvi put biti predstavljen Supernatural rasadnik i postavljena izložba cveća i začinskog i lekovitog bilja. Biće postavljena izložba Supernatural park- od deponije do parka, kao svedočanstvo transformisanja nekada divlje deponije građevinskog materijala u novu zelenu oazu Beograda- Supernatural Park.

U okviru DEČIJEG PROGRAMA, za decu pored igre na dečjem igralištu, biće organizovana i „Telenor potraga za blagom“, kao i ekološke kreativne radionice u sardanji sa Minicity igraonicom i nevladinim organizacijama WWF i Green Link.Takođe, posetioci će se upoznati sa aplikacijom Plavo zelena mapa Srbije, i pogledati izložbu Plavo zeleni svet Srbije.

U KREATIVNOM KONTEJNERU biće postavljena Converse izložba i organiozovana radionica u kojoj će posetioci moći da ulepšaju svoje omiljene starke.

U reciklažnoj teretani moći će da vežbaju i istovremeno recikliraju limenke. Takođe, posetioci će moći da prošetaju prvim Telenor lavirint-parkomu Srbiji, rekeriraju se u Coca-Cola aktivnoj zoni ili oprobaju u odbojci na pesku.

ULAZNICE ZA SUPERNATURAL FESTIVAL 2015:

Ulazinica za deveti Supernatural festival ove godine je račun iz određenih beogradskih Maxi ili Tempo prodavnica na kome su zaokruženi kupljeni Supernatural proizvodi. Kupovina dva Supernatural čaja po ceni od ukupno 400 dinara ili Supernatural čaj i Supernatural med po ceni od ukupno 550 dinara omogućava besplatan ulaz na festival za jednog posetioca.

Redovna cena ulaznice na dan održavanja Supernatural festivala iznosi 600 dinara, dok je program do 14 časova kao i svake godine, besplatan.

LOKACIJA:

Supernatural park, Ada Huja. Autobuska stanica- Kožara u Višnjičkom bulevaru.

Na festival je dozvoljeno uvođene životinja i kućnih ljubimaca.