Poznati

U pripremi je zbirka priča velikog srpskog glumca Lazara Ristovskog, pod nazivom „Jednostavne priče“, a u izdanju "Lagune".

Nakon dve knjige koje su nastale po scenariju za film, uskoro ćemo čitati priče koje je Ristovski pisao poslednjih desetak godina

Lazar Ristovski piše dugo, ali objavljuje retko. Ne voli da o sebi govori kao o piscu, već kao o „čoveku koji priča priče“. „Ove priče su sećanja, uspomene, priče o malim ljudima koji ravnopravno čine deo velikog kosmosa. Junaci priča imaju svest o sebi, ali nisu jači od sudbine koja im je pisana.“ Autora interesuje neposredna stvarnost, a primenjuje i realistički i fantastički pristup.

Posle snimljenog filma „Belo odelo“, kojim je učestvovao na Filmskom festivalu u Kanu 1999. godine, Ristovski je napisao roman sa istim naslovom. Druga knjiga „Kako sam dobio Oskara“ nastala je po istoimenom scenariju za film, koji nije snimljen. „Nova knjiga je nastala iz želje da čitaocima ispričam zanimljive priče na jednostavan način.“ Iz priča Lazara Ristovskog izbija empatija prema običnim ljudima, humor, poznavanje ljudskog roda i svoje sredine, a pisac ima i smisao za obrt.

Prevashodno poznat po filmskom stvaralaštvu, Ristovski u pisanju pronalazi ono što mu film ne pruža. „Usamljenost. Pisanje je povlačenje u ložu iz koje se svet bolje vidi. Pisac posmatra, ali ujedno i kreira ono što će videti. Ta mogućnost je uzbudljiva, zar ne?“

Knjiga priča Lazara Ristovskog biće objavljena do kraja avgusta 2015. godine.