Kolumne, vesti

Iskustva koja smo imali u prošlosti utieču i na budući kvalitet bračnog života.

Zagovornici teorije da (žena) tokom života treba imati samo jednog seksualnog partnera i to onog s kojim je ozvaničila vezu zadovoljno trljaju ruke nakon objave istraživanja “Before ‘I Do': What Do Premarital Experiences Have to Do with Marital Quality Among Today’s Young Adults” koje je sprovedeno u Virdžiniji.

Za sreću u braku je, prema tim, rezultatima bitno imati što manje različitih seksualnih partnera pre izgovaranja sudbonosnog “da”. Po mogućnosti, to je jedan i to onaj s kojim uplovljavate u bračnu luku. Osećaj zadovoljstva i sreće u braku, prema rezultatima, opada s brojem seksualnih partnera.

Oko 53 odstoo ispitanica koje su spavale samo s budućim suprugom izjavilo je naime da su jako zadovoljne u braku, a brojka pada na 42 odsto kod onih koje su imale više od dva partnera, pa i do 22 odsto kod onih žena koje su imale više od 10 seksualnih partnera pre nego su postale “gospođe”.

Seks sa različitim partnerima u korelaciji je s nezadovoljstvom u braku, a razlog je za to, tumače autori studije, poprilično banalan. One žene koje su promenile više partnera nezadovoljne su jer znaju da postoji alternativa.

- Iskustva koja smo imali u prošlosti utiču i na budući kvalitet bračnog života. Premda mnogi mladi danas doslovno shvataju uzrečicu “Samo jednom se živi” pa ne misle na sutra  - napominju autori ove studije.

Smatraju da to ne znači da će seks pre braka uništiti buduću vezu, ali ipak tvrde da bi seks s različitim partnerima predstavljao rizik ako očekujete visoko kvalitetan brak. Studija se pozabavila i s brojem zvanica na svadbi. Kažu da su dugoročno najsrećniji oni parovi koji su na svom venčanju imali više od 150 gostiju!
Verujemo da je to povezano s tim da se ljudi osećaju obaveznim kad se zaklinju na večnu ljubav pred većim brojem gostiju, ali i time što imaju veću potporu, navode autori studije.
Istraživanje je pratilo 1294 nevenčane žene i muškaraca u SAD-u tokom pet godina. Tokom ovog istraživanja, venčalo se 418 osoba, a tek 23 odsto njih vodilo je ljubav samo s osobom s kojom su ušli u brak.

 

beogradnocu.com