Magazin, Život

Lepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, ali da li je to baš uobičajeno i potrebno uraditi u svakoj zemlji? Na bakšiš ili napojnicu se u svetskim zemljama skroz drugačije gleda.

Neki će se, ako ga ne dobiju uvrediti, dok će drugi, pak dobijanjem biti uvređeni, prenosimo s Blica.

Francuska
U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 - 15 posto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se „bakšiš“ ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj taksistu nagraditi sa 10 posto.

Italija
U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unapred, a naziva se „coperto“. Naravno, ako ste naročito zadovoljni, konobar se neće buniti pokojim evrom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu sa pet evra ako ostajete sedam dana.

Španija
Gledajte da ostavite 10 - 15 posto viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska
U restoranima barem 10 posto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od evra, a u taksijima je praksa ista kao i u Španiji.

SAD
Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 - 20 posto jer su plate konobara vrlo niske, i praktično stvarno žive od toga. Nosaču prtljaga se daje dolar - dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 posto.

Kina i Japan
Ovde napojnice ne postoje - davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 posto, a takođe nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom.