Magazin, Zanimljivosti

Egzotični tretmani za ulepšavanje, koji idu od zatezanja lica zlatnim nitima do povećavanja ili izbeljivanja genitalija pomoću maslinovog ulja ili specijalnog sapuna poslednja su pomama među Tajlanđanima opsednutim lepotom i spremnim na svakojake, pa čak i opasne metode da bi dobro izgledali.

Ekscentrična izumiteljka povećanja grudi pljeskanjem, koja se predstavlja kao Kuningtobnom (46) kaže da njena neobična tehnika omogućava klijentkinjama da povećaju grudi za bar jedan broj bez plasitčne operacije.

- To je lepota priorodnim putem - zagarantovana milion odsto - kaže ona.

Njen posao je i veoma unosan - dva tretmana od 15 minuta koštaju 600 dolara, dok tretman pljeskanja lica, odnosno šamaranja, za koji tvrdi da može da izazove vitkost, košta oko 1.000 dolara.

Kuningtobnom se ovim bavi već 28 godina i kaže da je metodu naučila od svoje babe. Za žene na Tajlandu na ceni su veće oči, nos, grudi i zadnjica.

Međutim, u zemlji gde ideal lepote ima posebnu težinu, čak i za azijske uslove, žene nisu jedine koje pokušavaju da povećaju ono što im je priroda podarila.

Uznemirujuće veliki broj muškaraca ubrizgava maslinovo ulje, silikon, pčelinji vosak pa čak i parafin u genitalije u nastojanju da poveća penis, sa neretko kobnim posledicama, tvrdi Surat Skin, urolog u policijskom kliničkom centru u Bangkoku.

On kaže da mesečno ima i do 300 pacijenata sa ranama ili ozbiljnim infekcijama zbog ovakvih tretmana: "Telo reaguje na strane supstance. Kada dođe do hronične iritacije ili infekcije, to je veoma teško izlečiti, pacijentu je teško čak i da hoda ili da se tušira zbog čega moramo da operišemo."

Potraga za idealnom lepotom ima dugu istoriju na Tajlandu, kaže profesorka Suvirakorn Ophasvongse, iz Tajlandskog dermatološkog društva.

- To počinje od uverenja da aristokrate treba da imaju belu kožu, a da su tamnoputi ljudi niža klasa - objašnjava ona. Zbog uverenja da je svetlija koža lepša, kreme i sapuni za izbeljivanje kože, pa čak i genitalija imaju dobru prođu.

Za "visoko društvo" tu je i zatezanje lica ugrađivanjem zlatnih niti koje stimulišu proizvodnju kolagena što košta između 13.000 i 200.000 dolara.

Čitav taj trend ulepšavanja dodatno je pojačan uticajem korejske pop kulutre, zbog koga je u porastu broj onih koji idu kod plastičnog hirurga da bi dobili lutkasti izgled njihovih pop idola.

Međutim, nelegalne klinike za plastičnu hirurgiju profitiraju zahvaljujući takvim željama i ujedno povećavaju rizik za pacijente. Promoterka jednog od proizvoda, zvana "lepotica" umrla je u oktobru kada je filer poput gela koji je trebalo da poboljša izgled njene zadnjice ušao u krvotok. Njenu prijateljicu Nučanunt Angkutartum to nije obeshrabrilo.

- Moramo da se brinemo o sebi i da izgledamo dobro, inače bismo bile iste kao drugi, rekla je ona prilikom promocije motora u Bangkoku.

 

beogradnocu.com