Magazin, Zanimljivosti, Život

Fotograf Scott Chasserot odlučio je da prikaže razliku između onoga kako izgledamo i onoga šta naš mozak doživljava kao 'idealnu verziju'.

Nakon što je fotografisao učesnike ovog projekta, napravio je sitne korekcije koristeći photoshop - menjao je veličinu očiju, sužavao bradu i smanjivao nos. Zatim je te "doterane" fotke prikazivao "modelima", a pomoću skenera pratio rekacije u njihovim mozgovima.

Trenutak najveće reakcije mozga, Scott je zabeležio kao trenutak kada su učesnici videli svoju "idealnu verziju". Iako smo svi svesni da idealna izdanja ne postoje, zanimljivo je videti koliko je mala, odnosno velika razlika između onoga kako izgledamo i onoga što smatramo idealnim.

91689-izgled1

 

73915-izgled_3

92476-izgled_6

Chasserot je na ideju za ovaj projekt došao nakon što je video devojku u sandalama, iako na svakoj nozi po četiri prsta. Tada se zamislio i zaključio kako on nikada ne bi nosio sandale da je u njenoj situaciji, ali onda je shvatio da je ona zapravo vrlo inteligentna devojka koju nije briga što drugi misle, a on je svoj doživljaj ljepote reflektovao kroz  nju.

66472-izgled_7

53815-izgled_4

16632-izgled_8

44393-izgled_2

Ovim projektom želeo je da natera ljude da se zamisle nad tim koliko doživljaj ljepote reflektuju i na vlastitu sliku – što je nepotrebno i ograničavajuće.

Foto: Scott Chasserot
Izvor: Buzzfeed

beogradnocu.com