Kolumne, Ljubav, vesti

Kako se to tačno poljubac isplati? Kakvi god da su, s kim god da ih upražnjavamo, poljupci su dobrodošli jer su izraz naklonosti i ljubavi. Iako je sasvim dovoljno da se često ljubimo, evo i nekoliko zanimljivosti vezanih za poljupce:

1. Prvi pisani dokument o poljupcu, i to na sanskritu, nalazimo u indijskom epu „Mahabharata“.

2. U Starom Rimu poljubac koji su mladić i devojka razmenili pred rodbinom označavao je i početak njihovog braka. Simbolično, taj se običaj zadržao i do danas u mnogim kulturama.

3. U Japanu poljubac kakav mi poznajemo ne postoji. Zamenjuje ga, s istim značenjem, nežno milovanje zadnjeg dela vrata voljene osobe

4. Umesto poljupca, ljubav iskazuju trljanjem nosa o nos u Mongoliji, Maleziji, Vijetnamu. To isto rade Eskimi i neka afrička plemena.

Kako se to tacno poljubac isplati.jpg1

5. Dok se ljubimo naše telo oslobađa endorfin, hormon sreće. Od njega nam brže lupa srce, disanje postaje dublje i nepravilno. Baš kao pri napornoj fizičkoj aktivnosti.

6. Zato ne čudi da telo sagori 26-34 kalorije za 1 minut ljubljenja. Pa vi računajte!

7. Čak 65% parova drži oči zatvorene dok se ljubi. Ostali radije posmatraju emocije na licu svog partnera.

8. U pljuvački svakog od nas bitiše preko 1 000 000 000 bakterija. Jednim kratkim poljupcem u usta prenese se oko 1 000 000 istih.

9. Prosečan čovek prosečnog životnog veka provede u ljubljenju oko 2 nedelje života. Čini se malo! Izračunajte i videćete da nije!

10. Skoro 2/3 ispitanika smatra da je poljubac (ljubljenje) intimniji čin od samog seksualnog čina.

Ovo poslednje govori više od svega napisanog! I upamtite – svaki povod za ljubljenje je odličan. To je direktna investicija u vaše zdravlje na svim poljima.

 

*Tekst se ni na koji način ne odnosi na osobe sa fotografije kojom je tekst ilustrovan.

beogradnocu.com