Kolumne, Magazin

Koliko ste puta u klubu ili kafani i mahali konobaru, a da vam je ruka pri tom ostala u vazduhu? U tim situacijama obično lagano, neprimetno, spuštate ruku, eventualno se počešate po glavi i okrenete se da vidite ko da li je neko video vaš blam? Međutim, to baš i nije dobar način da dozovete konobara za vaš sto. Dobar konobar primetiće i vaše blago klimanje glavom i ljubazno vas uslužiti. Ali, postoji i druga strana ove priče. Ono čuveno "konobar" , gotovo da se više ne može čuti. Sada su konobari dobili nove nazive. Šefe, brate, druže, majstore itd...

Šefe uglavnom konobare nazivaju oni koji su napravili veliki ceh. Oni koji su u većem, uslovno rečeno važnom,  društvu. Uglavnom ženskom.

dragsto3

Konobar postaje brat onog trenutka kada se popilo malo više. Ovaj sinonimom uglavnom se služe mlađe populacije, koje reč, brate, koriste svakodnevno. Nisu retke situacije u kojima od brata konobar postaje braćala ili buraz.

klub-stefan-braun-barmen

Izgleda da nisu samo šoferi "majstori". Često ćete čuti i da pojedinci tim imenom dozivaju konobara. Nepisano je pravilo da to uglavnom čine oni malo starijeg kova.

witch-bar-barmen"Druže, donesi ovde još jednu turu".

Ovako se uglavnom osoblju obraćaju stalni gosti nekog lokala. Oni imaju potrebu da društvu u kom se nalaze pokažu da su na "svom terenu" i da ih konobari znaju kao dobrog gosta.

witch-bar-kokteliI za kraj ne zaboravimo da pomenemo zviždanje. Mi nismo zaboravili da ga pomenemo ali ga vi izbacite iz upotrebe. Konobar nije fudbalski sudija, niti ste na stadionu. U tom slučaju, bolje je da konobar bude brat.