Kultura

„Ključ tela“ Džulije Enders je bestseler br. 1 iz oblasti zdravlja prodat u 1,5 miliona primeraka u Nemačkoj. Ova knjiga pravi je fenomen čija prava su prodata u 30 zemalja.

Otkako se pojavila na nemačkom tržištu zauzela je prvo mesto na svim top-listama. I sve do danas to se nije promenilo. Na nemačkom Amazonu knjiga je već 420 dana među top 10, a od toga najduže je na prvom mestu.

U Nemačkoj i Holandiji knjiga „Ključ tela“ proglašena je bestselerom godine, dok se u zemljama u kojima je dosad objavljena nalazi već duže vreme među top 10 najprodavanijih knjiga. Ovaj svetski bestseler dobio je nagradu čitalaca za najbolju publicističku knjigu 2014. godine.

Prava retkost, budući da je reč o knjizi čija je glavna tema naš organ za varenje. Autorka Džulija Enders s neverovatnom lakoćom i izuzetno duhovito opisuje najsloženije fiziološke procese tako da svako bez ikakvog predznanja može da ih razume.
Imidž „crne ovce među organima“ promenio se. Dve trećine našeg imunološkog sistema nalaze se u našim crevima. Naša utroba, taj neverovatni mehanizam izuzetne osetljivosti, odgovornosti i spremnosti, posle mozga ima najveći nervni sistem. Kada se s njom dobro postupa, zahvalna je na tome i postaje osnova našeg zdravlja. Ako želimo da se u svome telu osećamo dobro, da duže živimo i budemo srećni, moramo da negujemo svoju utrobu. To znači i obratno: prekomerna težina, depresije i alergije povezane su sa neuravnoteženošću crevne flore.
Pred vama je knjiga utemeljena na najnovijim medicinskim istraživanjima u kojoj se otkrivaju fascinantni podaci. Mlada naučnica Džulija Enders šarmantnim tonom objašnjava i ističe koliko su creva složen i čudesan organ.
Utroba je ključ tela: ona nam otvara sasvim nov pogled kroz zadnja vrata.
„Niko do sada nije ovako uzbudljivo i duhovito pisao o organima za varenje!“ Stern