Kultura

General avijacije u penziji Blagoje Grahovac u svojoj knjizi „Glasovi iz gluve sobe“ zabeležio je svedočanstvo iz „gluve sobe“, prostorije u kojoj se odvijaju najtajniji poslovi planiranja i dogovaranja vojnog vrha jedne države.

Autor ove knjige, najbriljantniji pilot kojeg je imala nekadašnja JNA, bio je deo „saziva“ te gluve sobe u najtraumatičnijem periodu savremene istorije. Ovo je njegov tekst, čitak i polemički oštar, u kojem spretno i pregledno razlaže priču o vojnom i političkom vrhu Srbije, SRJ i Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Pred čitaocima je ozbiljna polemička i uzbudljiva priča o najtraumatičnijem periodu savremne srpske istorije, devedesetih godina prošlog veka i godina nakon pada Miloševića. „Glasovi iz gluve sobe“ su priča o ratu koji je zauvek promenio Balkan, priča o transformacijama, kadrovskim kombinacijama, kriminalnoj pozadini raznih političkih i ekonomskih odluka... I nadasve o ljudima koji podlegnu takvim okolnostima.

U želji da kroz svoj generalski durbin preispita događaje koje su pristrasni hroničari i ostrašćeni učesnici nedavnih ratova do danas iskrivljavali i iznosili svako po svojoj meri, general Grahovac u ovom svedočanstvu pruža čitaocu objektivan pogled na događaje i istovremeno uživanje kao u kakvom ratnom trileru. Kratkim rečenicama i uvek se služeći proverljivim podacima slika jedno tamno doba propasti, gde se iz epizode u epizodu smenjuju dramatični događaji i prevrtljivi likovi.

Upravo ti prevrtljivi likovi u knjizi „Glasovi iz gluve sobe“ bivaju imenovani, kao i događaji koji deluju neverovatno. „Građani treba da znaju šta su činili moćni, a neodgovorni. Navodim aktere mnogih događaja, ali ukoliko ti događaji imaju negativan kontekst, konkretno pominjem samo generale i visoke političke funkcionere. One niže po činu od mene pominjem samo u pozitivnom kontekstu, osim u jednom slučaju, kada jedan štetočina danas javno izvrće istinu.“

U svom svedočanstvu o devedesetim godinama, Blagoje Grahovac otkriva mnoge tajne, uključujući i one državne i zato smatra da će ova knjiga izazvati ozbiljne potrese u zemljama regiona, u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Što se iznesenih podataka u knjizi tiče, siguran sam da se neki od njih neće dopasti akterima tih događaja. Ne obazirem se na to šta je nekome dopadljivo ili nedopadljivo. Prihvatam samo argumentovane dokaze da nešto od navedenog možda nije tačno, pa da argumentacije javno uporedimo.“