Magazin, Seks

Koliko masturbacije je previše? Odgovor stručnjaka je veoma rasterećujuć za sve muškarce koji misle da su preterali, a mi ga prenosimo sa portala esquire.rs

Doktorka Debi Herbenik, naučnica i kolumnistkinja sa Univerziteta iz Indijane, tvrdi da muškarci ne treba da budu zabrinuti ukoliko masturbiraju previše. Ili pak premalo u odnosu na ono što se smatra prosekom za generaciju kojoj pripadaju.

Dakle, raspon je veliki – od dva puta mesečno do dva puta dnevno. Druga stvar je ukoliko količina samozadovoljavanja postaje opterećujuća za muškarca što znači da ga omera u svakodnevnom životu, poslu, školovanju, vezi sa stalnom partnerkom ili braku. Međutim u svemu tome postoji jedna „sitnica“ na koju je važno obratiti pažnju.

Mnogi među nama imaju poteškoće sa postizanjem erekcije ili preranom ejakulacijom. U tom slučaju, sasvim očekivano, suzdržavanje od samozadovoljavanja pre sastanka sa partnerkom ili pre bilo koje druge situacije u kojoj će uslediti seks – poželjno je i efikasno! Na taj način, muškarac štedi energiju i realne kapacitete kojima raspolaže. Sve ostalo je ok.

Razgovor sa psihoterapeutom preporučuje se tek onda kada se izgubi kontrola odnosno kada masturbacija postane opsesija i smetnja svakodnevnom životu.