Magazin, Seks

Iako imate neverovatan seksualni život, verovatno vas zanima šta neko drugi radi u krevetu i kako da svoj seks poboljšate. Većina ljudi postane stidljiva kada se priča na ovu temu. Zbog toga je Emili Nagoski, seksolog, tu da pomogne.

Ona je rekla da su najčešća pitanja: „Da li sam normalna?“, „ Da li sam okej?“ „ Da li ću biti u redu?“. Olakšavajuća činjenica je da je njen odgovor na sva tri pitanja: „ Da“.

1) Kako da doživim orgazam u toku predigre?

Manje od trećine žena doživljava orgazam samo od penetracije. Ostalih 70 odsto nekada, retko ili nikada ne doživi orgazam na taj način.

Razlog je jednostavan. Predigra nije efikasan način da stimulišete klitoris, a klitoralna stimulacija je najčešći način na koji žene doživljavaju vrhunac. Najlakši način je da dodate stimulaciju klitorisa.

2) Koliko često bi trebalo da želim seks?

Onoliko često koliko vaš život to podržava. To je dobra stvar. Mislite kolika je želja kada ste sami a kolika je želja kada ste sa partnerom, a kolika je želja kada ste udobno kod kuće. Želja treba da bude nezavisna od trenutne situacije. Ne treba da radite to kada ne želite, ali je loše da ne uradite to kada želite. Možete da počnete od toga u kom kontekstu se želja javlja i u kom je suzdržavate.

3) Da li moj penis radi kako treba? Da li je bitna veličina? Zašto ne mogu da doživim erekciju i kako da suzdržim ejakulaciju?

Odgovor seksualnog mehanizma u mozgu ima dva dela. Prvi deo je seksualni egzistencijalni sistem, koji odgovara na stimulacije. Drugi deo je seksualni odbrambeni sistem koji odgovara na potencijalne pretnje. Poteškoće u erekciji i ejakulaciji su prouzrokovane poremećajem ravnoteže nekog od ta dva procesa. Problemi sa erekcijom su najčešće povezani sa tim da se previše trudite. Prevremena ejakulacija može da se odloži „stani-kreni“ metodom. Ako prepoznate da je orgazam blizu, usporite malo pa ponovo krenite.

4) Svidelo mi se kada me je partner dodirnuo juče, ali kada je isto to uradio danas, nije mi se svidelo. Šta se dešava?

Zadovoljstvo, kao i želja, zavisi od konteksta. Ako se osećate seksi u trenutku kada vas partner dodirne, to može biti zabavno. Ali ako ste uznemireni i on to uradi, to može samo još više da vas odvuče od seksa.

5) Zašto maštamo o stvarima koje ne želimo da probamo u stvarnom životu?

Kada maštate, ležite udobno u krevetu, sami i iza zatvorenih vrata, sa rukom između nogu. Tada pomislite i na pet različitih muškaraca u vašem društvu, ali da se oni stvarno pojave, kako bi reagovali?

(Blic)