vesti

Pišemo o tome, pevamo o tome, gledamo filmove o tome, ali kad malo bolje razmislimo – zaljubljivanje je jedna od najčudnijih emocija koje možemo iskusiti – čini da radimo i osećamo stvari koje inače nikada ne bismo.

Nije u pitanju nikakva magija, već čista nauka – zaljubljivanje na nas ne utiče samo psihološki i u smislu ponašanja, već uticajem na hormone menja hemijsku strukturu našeg mozga.

Evo koji su simptomi:

Hormoni polude
Kad se zaljubite, obrazi pocrvene, srce jače lupa, dlanovi vam se znoje... uglavnom, osećate se kao da ste ponovo u osnovnoj školi. Za sve ovo je kriva hemija i hormoni koji u tom trenutku preplavljuju naš mozak. Endorfin, hormon sreće nam daje osećaj euforije kao da smo na drogama. Uglavnom, tu ne možemo učiniti ništa – ljubav čini da se osećamo ludim.

Budimo se i idemo u krevet razmišljajući o nekome drugom osim nas
Od trenutka kad se probudite, pa do onog kad uveče ponovo legnete u krevet, osoba u koju ste zaljubljeni uvek je prva na koju pomislite. Kako vaš mozak zna da je to prva osoba na koju treba da pomisli ujutro? Zar nema pametnijeg posla? Radi se zapravo o automatskom fenomenu, pojašnjavaju stručnjaci, koji funkcioniše na nesvesnom nivou, baš kao da je vaš um u takvom stanju programiran da radi na taj način. Čak i tokom dana, osoba u koju ste zaljubljeni je uvek "tu negde" u vašim mislima. Uživajte u tome! Koliko god ludo zvučalo, nekad je lepo razmišljati i o nekome drugome, a ne fokusirati se samo na sebe.

Smeškamo se kad smo sami
Svi smo ih videli – na ulici, u parku, kafiću, tramvaju – osobe koje se smeškaju dok gledaju u svoj telefon i dopisuju se sa dragom osobom. Ovaj je "fenomen" savršen primer onoga što nam se dešava kad se zaljubimo – u stanju smo da iskusimo čudni osećaj sreće, čak i kad fizički nismo uz tu osobu.
Smejete se kad od njega/nje dobijete poruku, kad čujete određenu pesmu, vidite sliku na Facebooku, setite se neke vaše priče ili šta god. Jednostavno, vašim organizmom luduju hormoni sreće i normalno je da se to vidi i na vašem licu. Uživajte u tom osećaju!

Postajemo malo (ili malo više) opsesivni
Pitam se šta on/a radi u ovom trenutku? O čemu li razmišlja? Sa kim je...? Hoće li mi se javiti? Da li ja prvi treba da se javim? Kad ćemo se opet videti? Šta misli o meni? Sviđam li mu/joj se? Zaljubljeni ljudi vole da razmišljaju jedni o drugima, a nekako sve što im se dešava u životu uspevaju da povežu sa osobom koju vole. Ili da to kažemo ovako – kad bi vaš život bio svemir, onda je vaša ljubav Sunce i sve se okreće oko njega.

U stanju smo i da se osramotimo
Znate one priče o momcima koji su bacali kamenčiće "pod pendžer" udvarajući se devojkama ili im pod prozorom svirali gitaru? To je bilo tada, a danas imamo internet i YouTube, na kojem se mogu naći video snimci na kojima muškarci širom sveta prose svoje devojke. Mnogi od njih znaju završiti prilično neslavno. Ljubav će vas naterati da radite i stvari koje nikad ne biste mogli zamisliti da ste u stanju, jer kad se zaljubite, za tu ste osobu spremni učiniti sve, bez obzira na to šta drugi misle.

Radimo stvari koje nismo radili ranije
Kad se zaljubite, onda ste za tu osobu spremni da radite sve ono što vam nikada ranije ne bi palo napamet. Muškarci idu satima  u šoping sa devojkama, a devojke su, za razliku od ranije, svoje vreme spremne da odvoje na gledanje utakmica... zašto da ne? Nova iskustva.

Odjednom nam je više stalo do toga kako izgledamo
Pre možda i nije bilo tako, ali sad odjednom pazite na način na koji izgledate. Sve je bitno – odeća, frizura, parfem... a možda biste mogli da krenete i u teretanu.

Pevamo
Kad se zaljubimo, srećni smo i bezbrižni, a tu sreću ne možemo držati u sebi. Pevamo, bilo gde, bilo kad i bez obzira na to da li znamo ili ne.

Oslepimo
Kao što kaže stara izreka - ljubav je slepa. Kad se zaljubite, sve što ta osoba kaže ili učini, vama je interesantno i predivno. Svaki pokret njegovog/njenog tela i svaka reč koja izađe iz njegovih/njenih usta je magična. Jednostavno jeste.

Ljubav nas čini slepim, pa nismo u mogućnosti da jasno vidimo i neke stvari koje bismo i trebali, kako kasnije ne bismo bili povređeni. Sprečava nas u tome da budemo racionalni jer vrlo lako prelazimo preko svega i spremni smo oprostiti u svakom trenutku. Ljubav nas čini ludima, o njoj smo ovisni, igra se našim mozgom, zbunjuje nas... ali i čini najsretnijima na svetu.

 

Izvor: Klix.ba

beogradnocu.com