Razno

Velika hit predstava sezone, multimedijalni šou Dragana Marinkovića Mace, sa elementima smeha, suza, igre, muzike i video projekcija, dovodi svetske pozorišne trendove i u Beograd. Premijeru predstave „Sunce tuđeg neba“ publika će imati priliku da pogleda u četvrtak, 22. septembra, sa početkom od 20:00 časova.

Priča počinje devedesetih godina prošlog veka, gde protagonista ove priče na duhovit način, sa elementima crnog humora, saopštava svoju priču o “bekstvu” od ludila, rata i svih ostalih nemilih događaja kroz koji su prošli narodi s ovog prostora.

Junak ove priče je “višenacionalan i multikulturalan” i kao takav se našao u situaciji da luta svetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, besa i kivnosti. Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koje će biti obojene zdravim humorom. Predstava je prošarana presecanjem sociokulturnih faktora ovih prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osećanja sa pokušajem odgovara na pitanje ‘zašto smo mi ovakvi, a oni takvi’. Kraj ovog puta, raseljenog izbeglice, je povratak u zemlju koju je napustio i susret sa potpuno novim svetom, koji pokušava sad da identifikuje. Rasplet šizofrenog stanja dolazi spoznajom da mu je ceo svet kao video igra, a na ekranu se ispisuje “GAME OVER”. Ovo je predstava sa vizuelnim efektima, legendarnom muzikom sa ex YU prostora, plesom i koja nonstop korespondira sa stvarnošću; faktografska je, iznosi činjenice stvarnih događaja iz prošlosti, a žanrovski je tragikomedija kako bi opisala duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posledica prošlosti i dan danas. Ovaj satirični komad obuhvata različita mesta, vremena i uspon civilizacije s krajem dvadesetog veka gde se provlači još uvek aktuelno pitanje koje prožima vreme i prostor – Ići, ili ostati?