Kultura

U Delfi Caféu promovisana je knjiga „Priče s dijagnozom“ Marka Vidojkovića. Bila je to promocija u kojoj su se slavili jubileji. „Priče s dijagnozom“ su 50. knjiga iz edicije Meridijan koja je osmišljena pre deset godina, ali i deseta knjiga Marka Vidojkovića, koji je prvu priču objavio davne 2000. godine.
O ediciji Meridijan govorio je njen tvorac Mladen Vesković, jedan od najznačajnijih književnih kritičara na našim prostorima. On je govorio o hrabrosti Dejana Papića, direktora Lagune, da započne ovaj poduhvat. Knjiga priča „Mediterani“ Igora Marojevića otvorila je ovu ediciju. Kada se mesto urednika edicije upraznilo, prvi autor postao je urednik.
Igor Marojević je rekao da knjige iz ove edicije imaju veliku književnu vrednost. To su knjige kojima se vraćamo i podsetio je da su mnoge knjige iz ove edicije postali bestseleri poput „Konstantinovog raskršća“ Dejana Stojiljkovića i „Kuće sećanja i zaborava“ Filipa Davida, ali i knjige koje su autorima i izdavaču donele brojne književne nagrade.
Igor Marojević je objasnio zašto je upravo Markova knjiga „Priče s dijagnozom“ izabrana da bude jubilarna.
„Veštim definisanjem situacije i doslednom narativnom ekonomijom, ali i izletima u fantastičko pripovedanje, koji nisu bili svojstveni njegovim romanima, ’Priče s dijagnozom’ nam pokazuju jednog drugačijeg Marka Vidojkovića koji će zadovoljiti svoju dosadašnju publiku i, bez sumnje, stvoriti novu. Pošto je upravo osećaj za novo jedan od zaštitnih znakova edicije Meridijan, logično je da ’Priče s dijagnozom’ budu jubilarno, pedeseto izdanje ove biblioteke“, rekao je Igor Marojević.
Pisac i novinar Vanja Bulić govorio je o Marku Vidojkoviću i o trenutku kada se prvi put susreo sa njegovom prozom.
Marko Vidojković rođen je u Beogradu. Dobio je nagrade Zlatni bestseler, Kočićevo pero i Vitalovu nagradu. Objavljivan je u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Nemačkoj i Poljskoj.
Između korica knjige „Priče s dijagnozom“ nalazi se dvadeset šest novih priča Marka Vidojkovića sa njegovim prepoznatljivim humorom koji nas uzdiže iz neprijatne društvene stvarnosti – ovog puta i izletima u fantastičko pripovedanje. Iz priče u priču, okom poznavaoca ljudske duše, autor precizno prikazuje naše živote, zadaje krošee zapletima, a nokautira preokretima, sve vreme vas uzdižući iz ponora neprijatne društvene stvarnosti prepoznatljivim humorom koji u ovoj knjizi postaje urnebesan.
„’Priče s dijagnozom’ su moja deseta knjiga koja je izašla tačno 15. godina otkako mi je objavljena prva priča, u godini u kojoj punim 40, i ono što je posebno meni značajno, ona je izašla kao 50. jubilarna knjiga u Laguninoj ediciji Meridijan. Na taj način mislim da su se Laguna i Marko Vidojković spojili u više od jednog jubileja, a čitaoci mogu da uživaju u čak 26 do sada neobjavljenih priča. S dijagnozom“, rekao je Vidojković.
Kad bi Vidojkovićeva dela bila jela, „Priče s dijagnozom“ bile bi jedan od njegovih vodećih specijaliteta.

knjiga