Magazin, Zanimljivosti

Najveći, a ujedno i najsmrdljiviji cvet, procvetao je i u Banjaluci. Od sadnje do prvog cvetanja, u proseku prođe 20 godina, iako je kažu, to prava retkost.

Ono što čini ovaj nesvakidašnji događaj, još neverovatnijim, jeste da nije procvetao samo jedan, nego dva primerka ove vrste.

U rasadniku porodice Slavnić, u Zalužanima, desilo se čudo. Procvetala su dva primerka, cveta, Titan arum, poznatijeg i kao "cvet leš", zbog mirisa koji ispušta.

Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Nakon cvetanja, traje samo dva do tri dana, a za to vreme, miriše, tačnije smrdi na trulo meso.

“Vrlo je retko da ta biljka cveta, ona kad cveta, prate je mnogi mediji, mnogo posetilaca bude. Poslednje cvetanje u Bazelu, Arboretumu u Švicarskoj, posetilo je oko 25.000 ljudi", rekao je Boro Slavnić.

Boro tvrdi, da je ovo jedinstven događaj u istoriji i da se do sada nikada nije desilo da oba cveta procvetaju, u isto vreme, na istom mestu. Kaže da nema puno posetilaca, jer to, na našim prostorima izgleda i nije atrakcija.

(kurir)