Razno

 

Američka meteorološka firma "Ekjuveder" objavila je prognozu za leto ove godine na području Evrope prema kojoj će biti veoma toplo na Balkanu s tim što se u Beogradu i Bukureštu očekuju i temperature više od 38 stepeni Celzijusa.

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena. U najtoplijim periodima leta, nekoliko dana temepatura će ići iznad 38 stepeni Celzijusa i to verovatno u gradovima kao što su Beograd i Bukurešt, navodi se u vremenskoj prognozi.

"Predstojeće leto biće u oštroj suprotnosti sa prošlogodišnjim kada je prevladavalo vlažno vreme", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Oblast visokog pritiska dovešće do stvaranja vrućine od Balkana do regiona Crnog mora gde će biti i perioda suše. Prema američkim meteorolozima, mnogo vlage na većem delu Balkana prošle godine, sprečiće širenje suše ali će ona ipak imati uticaja na poljoprivredu i umanjiti prinos.

Meteorolog Erik Lester kaže da će sredinu leta obeležiti talasi vrućine koji ce zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope i krajeve uz Crno More. Vrućina će, prema toj sezonskoj prognozi, obeležiti i leto na većem delu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije.

Na zapadu Španije i u Portugaliji i na području Skandinavije i na severoistoku kontinenta najavljuje se kišovito leto. Česte grmljavinske oluje se prognoziraju i za deo srednje Evrope a posebno istočne Evrope. Veće i dugotrajnije vrućine bi trebalo izostati i u zapadnoj Evropi.

U Irskoj i Škotskoj leto bi moglo biti i hladnije od proseka, prognozira američki "Ekjuveder".

(best)