Poznati, vesti

Naslov knjige „Najveće tajne i misterije Srbije“, u izdanju Lagune, već je bio dovoljan da privuče publiku da dođe na promociju u Delfi Caféu u SKC-u, a ako se tome doda da je autor Aleksandar Ignjatović, onda je razumljivo da je bilo mesta samo za stajanje.
Knjizi, kao što je ova zbirka reportaža-pripovesti novinara Aleksandra Saše Ignjatovića, sa onim posebnim „njuhom“ za nesvakidašnje, misteriozno, neobjašnjivo, paranormalno, nije ni bila potrebna promocija, jer se već našla među trenutno najprodavanijim naslovima Lagune.
Međutim, ovo je bila dobra prilika da se testira jedan nov, inventivan način predstavljanja knjige kroz nagradnu igru. Ideja je bila da publika dobro pogleda knjigu jer su se u njoj krili odgovori na nagradna pitanja.
Trebalo je da čitaoci pronađu reportažu-pripovest koja u naslovu sadrži naziv komada nameštaja (odgovor je glasio: „Na uglu ulice od STO koraka, negde na obodu grada“), ili da nađu fotografiju koja skriva siluetu slona. Glavnu nagradu, vikend u etno-selu „Vrata Homolja“, podelilo je dvoje čitalaca koji su pored pripovesti, u čijem naslovu postoji naziv jednog horoskopskog znaka (device), pronašli još jedan horoskopski znak („LAVirint u srcu planine“).

laguna
Pošto su dva najavljena gosta izostala zbog bolesti, o samoj knjizi su veoma ležerno i zabavno razgovarali autor i voditeljka, PR menadžer Vanja Gavrovski.
Ignjatović, koji ima televizijsko autorsko-voditeljsko iskustvo, ispričao je kako je nastala knjiga u kojoj je svih dvadeset pripovesti-reportaža napisano na osnovu ličnog iskustva ili na osnovu iskustava žitelja nekih zabiti, uglavnom istočne Srbije.
On ne krije da je veoma često bio prepadnut, šokiran onim što je osetio ili video, i da se nije ni trudio da to objasni niti je tražio stručno tumačenje već je prepustio čitaocima da odluče da li da poveruju u ono o čemu je pisao.
Ignjatović insistira na tome da je pre svega novinar i nema pretenzija da sebe nazove književnikom, pa mu je zato važno da događaji i mesta o kojima piše budu istiniti, osim imena likova koja su izmenjena.
On je najavio da već uveliko priprema dokumentarno-igrani televizijski serijal baziran na ovoj knjizi. Planira da nastavi sa istraživanjima neobjašnjivih pojava, ali ne onih o kojima se već pisalo i pričalo već nekih do sada nepoznatih i to ne samo u Srbiji već i šire. Neka buduća knjiga mogla bi da nosi naslov „Tajne Balkana“ jer je uveren da je ovaj region izuzetno bogat čudima prirode.