Magazin, Život

Knjiga „Rođeni zli“ Dušana Nedeljkovića predstavljena je u utorak, 7. aprila u Delfi Caféu u Studentskom kulturnom centru. Gužva na promociji samo je potvrdila da nema bolje reklame nego kad je autor radijska i TV zvezda. Nedeljković je bio urednik kultne radio emisije „Ritam srca“, jedan od rodonačelnika komercijalnog Jutarnjeg porograma Radija B92, pokretač demo liste na Studiju B, autor emisije „Zagrej stolicu“, zvezda srpske blogerske scene, pisao je za prestižne magazine, scenarije, TV serije i nekoliko romana od kojih je „Poranio Milorad“ objavila Laguna, i sve to je potpisivao kao Dule da bi „Rođeni zli“ koje smatra svojim prvim zrelim delom potpisao svojim punim imenom.

Kulturološkinja Marija Vukić smatra da je ovo jedan izuzetan roman koji prati dobra triler priča, kao i da je karakterizacija likova savršeno urađena, što nije uobičajeno za modernu književnost 21. veka. „Dule postavlja jedno veliko pitanje, a to je da li su ljudi rođenjem loši ili dobri ili su okolnosti te koje su ljude nagnale da zauzmu neke pozitivne ili negativne stavove u životu“, rekla je Marija Vukić.

Svaki Duletov junak poseduje tu neku mračnu, ali i svetlu stranu. Autor prati svoje junake koji tokom osamdesetih postaju žestoki momci i koje okolina i okolnosti guraju u kriminal pa postaju žrtve burazerske tranzicije“, dodala je.

Dušan Nedeljković, koji zastupa stav da svi koji žele da uspeju moraju da se odreknu svojih ideja iz osamdesetih jer sada su u drugoj deceniji 21. veka, a to zahteva nove poglede na svet. Zato na novu knjigu gleda kao na opomenu mladima da se ne zavaravaju nekim prošlim idejama već da hrabro budu surovo iskreni prema sebi. Ima mnogo onih koji nisu sprermni na to.

„Ja bih voleo da neko uzme ovu knjigu, da ostane kod kuće, da pusti neku muziku, da je pročita, da shvati da živimo u kretensko vreme, da shvati da moramo da pobedimo ovo vreme. Ovo je isto i posveta svima nama koji smo ostali zdravi, da vidimo kakvi su kreteni postali neki naši prijatelji“, rekao je autor knjige Dušan Nedeljković.