Kolumne, vesti

Italijanske crkve pretvorene u banke, barove, radnje

U crkvi u italijanskom gradu Komu možete se ispovediti, ali jedino pizza majstoru ili automehaničaru!

Zbog italijanske ekonomije koja je "obogaljena" recesijom, sve više crkava biva oskrnavljeno i prodato privatnicima, koji menjaju namenu Božjih kuća - u banke, crkve, pozorišta, noćne klubove, pa čak i automehaničarke radnje!?

italy-churches.si

Nekoliko hiljada crkava je dobilo nove vlasnike, indikujući da se sa teškim vremenima suočila i katolička crkva, kao i da se Italija okreće sekularnosti.

5

- Sva ova zdanja mi se dopadaju. Obožavam mesta koja su puna ironije. A upravo je to osećaj koji sam imao u svim ovim ckvama - ističe lokalni fotograf Andrea Di Martino, koji je posetio i fotografisao 70 bivših crkava.

7

Crkva "Madonna della Neve" u Komu je među prvima koje je posetio i to ga je inspirisalo da pokrene ovaj projekat. Još sredinom pedesetih godina prošlog veka je pretvorena u automehaničarsku radionicu, i to vrlo uspešnu.

6

- Kada sam izašao iz nje, shvatio sam da bih voleo da saznam šta se desilo sa ostalim crkvama - rekao je fotograf.

Ovakve crkve su napuštane uglavnom kada je stanje samih zgrada postajalo opasno, ili kad je poseta vernika drastično opala. Odlično se prodaju zbog svoje solidne strukture, visokih tavanica, dobrog položaja u centru grada i selima.

4

Inače, ova praksa nije uobičajena samo u Italiji. Godine 2008, lanac holandskih knjižara Selexyz je u Maastricht-u pretvorio crkvu oz 1294. godine u jednu od najpoznatijih knjižara u Holandiji.

1

 

Source: rt.com

beogradnocu.com