Magazin, Zanimljivosti

Svi oni koji Amsterdam zamišljaju kao rajsku zonu slobode u Evropi i pate što zbog novčanih prilika ne mogu da priušte sebi odlazak u ovu evropsku prestonicu zabave, sigurno nisu čuli za Metelkovu, prenosimo sa 24sata.rs.

Udaljena samo 500 km od Beograda, Ljubljana krije magično mesto, ovaj jedinstveni centar od 12.500 kvadratnih metara, koji obuhvata sedam zgrada, među kojima su i bivši zatvor (sada Celica Hostel), nekoliko klubova, bine na otvorenom, umetničke galerije i muzičke studije.

Jedinstveni grafiti i skulpture nude osveženje od uštogoljene i homogene atmosfere Ljubljane, te je Metelkova jedno od retkih mesta gde se u ovom gradu osetite urbano, a ljubitelje kanabisa će obradovati i informacija da je ovo jedina slobodna zona u bivšoj Jugoslaviji u kojoj se može pušiti marihuana.

Međutim, ovaj prostor je više od površne zabave. Brojni protesti i ideje potekle su upravo iz ovog mesta. Jedini ljubljanski gej i lezbejski klub nalaze se upravo ovde, što ih čini retkim mestima koja su u Slovneiji omogućila seksualnim manjinama da se izražavaju otvoreno.

Od kada je centar uređen za zabavu, Metelkova je bila predmet političkog manevrisanja sa neizvesnom budućnošću. Duh, energija i kreativnost pojedinaca borili su se raznim koncertima i festivalima da zadrže autonomiju ovog prostora, koji često porede sa Kristijanijom u Kopenhagenu. I uspeli su!

Iako preko dana deluje pomalo uspavano, Metelkova noću postaje najpouzdanije mesto za provod, gde svako može pronaći nešto za sebe. Ako planirate da posetite Ljubljanu nikako je ne smete zaobići!