Kolumne, vesti

Zaboravite na sve što "znate" o kafi i pogledajte šest naučno dokazanih činjenica posle kojih ćete dobro razmisliti koliko ćete šoljica popiti...

1. Kafa smanjuje umor - Prva jutarnja kafa zaista deluje pozitivno na vas, odnosno, tako vam se čini. Umorni ste, posegnete za šoljicom i zakuvate prvu jutarnju, pa se automatski osećate bolje. Da, istina je, ali to je samo prividno. Kafa vam neće smanjiti umor – samo će ga prikriti. Posle prve šoljice, sledi i druga, koja će imati isti efekat.

2. Povećava radnu sposobnost - Opet privid. Kao što prikriva umor, kafa na isti način "zavodi" kada je reč o radnoj sposobnosti, odnosno efikasnosti na poslu. Nemojte misliti da će vas jedna šoljica kafe učiniti bržim, efikasnijim… Čak suprotno!

3. Kafa povećava koncentraciju - Koliko puta ste sebe uhvatili da vas obuzima jaka želja čim osetite miris tople kafe koji se širi prostorijom u kojoj se nalazite? Šta je prvo što uradite? Naravno, posežete za vašom omiljenom šoljicom koja vas svakog jutra verno čeka na radnom stolu. Zatim, kuvate kafu, kako biste mogli da funkcionišete. One osobe koje veruju u ovo su zavisnici od kafe. Kao što je osobi koja pije viski, potreban gutljaj istog da bi smirila živce, tako je i onima koji se "dave" u kafi, potreban gutljaj ovog napitka kako bi se osećali bolje i smirenije. A to je čista autosugestija!

4. Kafa ne izaziva depresiju - Daleko od istine! Svi ljubitelji kafe znaju da to nije istina, i da ovaj napitak piju upravo da bi potisnuli depresiju. Jer, šta se dešava ako ne popijete jutarnju kafu? Glavobolja, mučnina, nervoza, neraspoloženje, iscrpljenost… Sigurni smo da se prepoznajete.

5. Kafa je izvor energije - Ne verujte u ono što vam serviraju na reklamama koje šalju jednu istu poruku. Ako kupite baš TU kafu, i popijete je ujutro, vaša energija će naglo skočiti, a vi ćete biti orni za početak dana koji je ispunjen radnim obavezama, koje opet obavljate uz tu istu kafu. Velika varka. Ako je čovek umoran i bez energije, mora da odmara. Vrlo jednostavno.

6. Kafa ubrzava ritam srca - Kako da ne?! Zar niste pomislili na to da nam srce ubrzano kuca jer to organizam što pre želi da se reši otrova koji smo upravo uneli? Istina je da takav otrov ne može imati blagotvorno dejstvo na vaš organizam. Još jedna istina je da kafa povećava prokrvljenost, koja, s druge strane, uzrokuje stezanje arterija i njihovo zakrčenje.

Doktori kažu da je iz kafe najbolje izvući maksimum, a upravo tako da budete umereni. Tako ćemo uživati u njenoj lepoti i ukusu, a nećemo stvoriti zavisnost. Imajte meru u svemu, pa tako i u ispijanju kafe.

 

beogradnocu.com