Magazin, Show

Glasovima publike i žirija odabrano je prvih pet takmičara iz Srbije koji će se 16. maja boriti za ulazak u finale najvećeg svetskog DJ takmičenja „burn Residency“.

Svoje mesto u domaćem finalu, koje se naziva „Mix-Off“, izborili su Ascaloon (pravo ime Oto Vajzenberger) i Chrono (Zoltan Salai) iz Subotice, Popi Divine (Nemanja Popović) i John Belk (Matija Sokić) iz Beograda, te Miloš Poledica iz Čačka.

Novitet ove godine je što će lokalna takmičenja biti održana pred globalnom publikom putem strimovanja, u direktnom prenosu 16. maja, od 22 do 01h, na talasima čuvenog radija Ibiza Sonica! Bez obzira na konačni izbor srpskog predstavnika u svetskom finalu, svi domaći finalisti na jednom mestu biće predstavljeni publici 12. juna kroz nastupe na festivalu „Devet“ u beogradskoj Staroj ciglani. Žiri koji odlučuje o ovogodišnjem finalisti iz Srbije predvodiće Carl Cox, kojem će pomagati ove godine i čuveni producenti i disk džokeji Uner, Marco Bailey i Jay Lumen. Najbolji od pet domaćih, postaće jedan od nekolicine svetskih učesnika u tzv. „Bootcamp“ fazi, koja će biti održana na Ibici od 3. do 13. jula, kada će pred takmičarima biti brojni izazovi, ali i šanse za razvijanje i učenje. Nakon toga, biće odabrano najboljih troje, koji će ostati tri meseca na Ibici kao DJ rezidenti u najboljim klubovima na ostrvu! I ove godine, najboljeg na kraju leta očekuje ugovor vredan 100.000 evra, direktno uloženih u karijeru na svetskoj muzičkoj sceni!

Ascaloon iz Subotice rođen je 1980. godine i njegov stil varira od ambijentalnog, deep i tech house, do techno zvuka. Ovo je drugi put da se prijavljuje na „burn Residency“, radi kao DJ već skoro devet godina, uzori su mu Marco Carola, Guy J i John Digweed, a omiljeni festivali Balaton i Exit. Drugi Subotičanin je Chrono, rođen 1987, ali sa već 10 godina iskustva, čiji omiljeni zvuk je house u svim oblicima. Prvi put se prijavljuje, san mu je da nastupa u klubu Ushuaia na Ibici uz omiljenog DJ-a, brtianskog doajena Sashu. Popi Divine poznat je na beogradskoj sceni kao član dueta Divine Eletrica, a na DJ sceni je već 16 godina. Voli deep i tech-house, a omiljena DJ imena su mu Silicone Soul, Hot Since 82, Kevin Yost, Nicolas Jaar i drugi. Matiju Sokića beogradska scena pamti i pod imenom John Jogurt, ali sugestijom jednog stranog kolege odustao je od hrane u umetničkom imenu, a inspiraciju za novo ime pronašao je u opskurnom milioneru Džonu Belku. Ovo mu je prva prijava, a John Belk iza sebe već beleži izdanja za prestižne etikete kao što su Get Physical, Knee Deep in Sound i Mad Mole! Najmlađi u ovom iskusnom društvu je Čačanin Miloš Poledica, rođen 1994. godine koji prve korake u DJ profesiji beleži veoma rano, već sa 14 godina. Njegov stil je veoma aktivan tech-house i techno, a omiljeni DJ mu je Maceo Plex.

Srbija svake godine ima predstavnika u finalnom takmičenju na Ibici, a prethodnih godina Lea Dobričić i Dušan Lazović, nastupali su u nekim od najpopularnijih svetskih klubova kao što su Privilege, Cafe Mambo, Sankeys i Zoo Project. Prošli takmičari na španskom ostrvu slušali su predavanja mentora, svetski čuvenih DJ zvezda kao što su Carl Cox, Marco Bailey, Pete Tong, Tom Novy i John Digweed.