Holivud, Magazin, Razno

Reditelj Daniel Espinosa sigurno grabi ka samom vrhu Holivuda. Ovoga puta od njega nam dolazi film sa sjajnim kastingom glumaca koji nam pripoveda surovu storiju o životu u Sovjetskom Savezu pedesetih godina prošlog veka.
DETE 44 (Child 44) je uspešna ekranizacija romana Toma Roba Smita, odnosno prvog dela trilogije koja je postala bestseler širom sveta. U oživljavanju likova iz knjige Espinozi je pomogao sjajni scenarista Ričard Prajs. Priča filma je inspirisana istinitim događajima, monstruznim ubistvima Andreïa Tchikatila, čuvenog monstruma iz Rostova.
Leo Demidov (Tom Hardi) je ponosan izdanak sovjetskog sistema , siroče koje je postalo ratni heroj i probijalo se kroz redove MGB-a sve dok nije postalo poznati istraživač disidentskih aktivnosti. Kad zajedno sa sadističkim kolegom Vasilijem (Joel Kinnaman) uhapsi Anatolija Tarasoviča Brodskog (Jason Clarke) kojeg sumnjiče za izdaju, „izdajnik“ otkuca Leovu ženu, prelepu učiteljicu Raisu (Nomi Rapas), kao jednu od urotnika.
Leo je primoran da sasluša i Raisu zbog izdaje, istovremeno kad istražuje smrt dečaka kojeg su pronašli unakaženog na železničkoj pruzi. Uprkos tome što postoje dokazi koji ukazuju na to da se radi o zločinu, Leo opiše dečakovu smrt njegovom ocu Alekseju Andrejevu (Fares Fares), agentu MGB-a, kao nesretni slučaj jer, prema ukazu Staljina, „U raju nema zločina“.
Kad Leo odbije odreći se svoje žene, načelnik MGB-a, major Kuzmin (Vincent Cassel), pošalje bračni par u izgnanstvo u industrijski grad Volsk. Primorani da žive u ruševnoj sobici nakon što su izgubili svoje privilegije, Leo i Raisa uskoro saznaju za mnoge slične slučajeve dečaka koji su preminuli nakon „nesreće“ blizu železničke pruge, gotovo u istim uslovima kao i Aleksejev sin. Udruže snage s lokalnim policijskim načelnikom, generalom Nesterovim (Gary Oldman), kako bi se tajno vratili u Moskvu i sledili trag ubice sve do naizgled mirnog i pristojnog fabričkog radnika Vladimira Maleviča (Pedi Konsidin).