Ljubav, Magazin

Seks bez obaveza sa drugom ili drugaricom krije mnoge klopke i skrivena pravila. Iako je moguće da se rode i prave romanse, više od 60 odsto takvih odnosa se raspadne u prvih šest meseci.

U doba kad se svi žalimo na komplikovan život, posao, međuljudske odnose, ljubav, javio se novi, naizgled obećavajući oblik veza - prijatelji sa povlasticama. Mami nas jednostavnošću i neobaveznošću jer podrazumeva da imamo sve dobre strane veze - seks, zabavu i zadovoljstvo, uz eliminisanje loših koje se prvenstveno odnose na probleme uzrokovane dubljim emocijama. Ipak, upozorenje skeptika "Ako zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, najčešće i nije tako" može se primeniti i u slučaju seksa bez obaveza. Uprkos početnom utisku jednostavnosti, ovakak oblik veza vrlo je komplikovan i krije mnogobrojne zamke, upozoravaju psiholozi.

Istraživanje u Americi pokazalo je da je više od polovine ljudi do 35. godine bilo u ovakvoj vrsti odnosa u nekom trenutku svog života. Kod nas nisu rađena istraživanja na tu temu, ali stiče se utisak da broj "prijatelja sa povlasticama" raste.

Istraživanje među 14.000 američkih studenata potvrdilo je da je najčešći razlog za praktikovanje seksa bez obaveza izbegavanje emotivnih problema koje prava veza donosi. Sledeći je nedostatak vremena za ozbiljnu vezu, ali spisak motiva tu se ne završava.

Bilo da je motiv ulaska u ovu vezu ili se javi kasnije, zaljubljenost je jedna od zamki "prijateljstva sa povlasticama". Ako se samo jedna strana zaljubi i poželi da neobavezna veza preraste u pravu, gotovo je izvesno da će biti povređena. Koliko je ovaj proces komplikovan videli smo u holivudskom hitu "Samo drugarski" čija je centralna tema "prijateljstvo sa povlasticama".

Iako su Mila Kunis i Džastin Timberlejk u pomenutom filmu rešili sve probleme i "živeli srećno do kraja života", mala je šansa da se takav scenario odvije i u stvarnosti.

(B92)