vesti

Neki od specijaliteta imaju pristupačne cene, dok su neki zbog svoje ekskluzivnosti veoma skupi. Na sajtu FinancesOnline objavljena je lista 100 najskupljih specijaliteta na svetu, a jedno od mesta zauzeo je i magareći sir iz Srbije, tačnije Zasavice, po ceni od 1.000 evra!

Za sve one koji imaju dublji džep i uživaju u luksuzu, predstavljamo spisak delikatesa za koje se izdvajaju basnoslovne sume novca:

1. Na aukciji, po neverovatnoj ceni od 50.000 dolara, prodato je 12 voćki prvog roda manga u Brizbejnu, odnosno za 4.200 dolara po komadu.

2. Ukoliko ste ljubitelji kajgane, i ne bi vam smetalo da platite 1.000 dolara za jedan obrok, savetujemo vam da isprobate kajganu od jastoga, koja teži pola kilograma i uz to, prekrivena je kavijarom. Prodaje se u poznatom njujorškom restoranu Norma’s.

kajgana-sa-jastogom

3. Iz malog mesta Zasavica u našoj zemlji, treće mesto zauzeo je sir od magarećeg mleka. Za kilogram ovog sira koji je omiljena poslastica brojnih imućnih ljudi, morate izdvojiti 1.000 eura, a za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mleka. Ovaj sir se nalazi na meniju jednog restorana u Las Vegasu i njegova cena je 3.720 evra za parče čija se gramaža ne precizira.

th

4. Takozvana Pastirska Vekna iz Hobbs House pekare košta 35 dolara po komadu. Ova pekara nalazi se u Kotsvoldu, a svoju visoku cenu duguje specifičnoj tajnoj i tradicionalnoj recepturi za pravljenje savršenog kiselog testa.

5. Almas, veoma retka vrsta kavijara, prodaje se po ceni od 25.000 dolara, a služi se u 24karatnoj zlatnoj limenci, što definitivno doprinosi ovoj visokoj cifri. Ukoliko je to za vas previše, postoji i manja limenka, koja će vas koštati 1.250 dolara, a možete je nabaviti u Caviar House & Prunier u Londonu.

Almas-kavijar

6. Wagyi rebarca su prava poslastica za sve imućne gurmane. Ona se dobijaju od specijalno uzgojenih krava iz Japana, koje zarad boljeg kvaliteta mesa dobijaju i masažu. Na taj način, raspored masnog tkiva i krtog mesa kasnije podseća na šare koje viđamo na mermeru. Ukoliko ste ogladneli, ova rebarca možete isprobati po ceni od 2.800 dolara u Craftsteak restoranu u Njujorku.

Wagyi-rebarca

7. Ukoliko ste ljubitelj izvrsnih supa, preporučujemo vam da probate Anki Fu supu iz Tiato restorana koji se nalazi u Santa Moniki. Za jednu porciju ove supe potrebno je da izdvojite 5.000 dolara. Ona se pravi od specifične vrste junetine, belih tartufa, foa gra supe, testenine sa mesom retkog plavog jasnota i ručno branih klica pasulja.

Anki-fu-supa

8. Za sve one koji uživaju u preukusnim sendvičima, kafe Tangberry’s u Šeltenhemu ima savršenu ponudu. Po ceni od 235 dolara, dobićete Bacon Bling sendvič, u kome se nalazi specijalna vrsta slanine, crni tartufi i njihovo ulje, zlatni listići i prah, i koji prstohvat šafrana.

Bacon-Bling-sendvic

9. Za sladokusce, tu je najskuplji komad svadbene torte. Vojvoda i Vojvotkinja od Vindzora venčali su se 1937.godine, i baš to parče torte sa njihove svadbe, prodato j po ceni od 29.900 dolara.

Svadbena-torta-Vojvode-i-Vojvotkinje-od-Vindzora

10. Pravim gurmanima nije potrebno objašnjenje da je šafran najskuplji začin na svetu, koji se dobija od osušenih tučkova cveta šafrana. Pola kilograma ovog začina traži 75.000 cvetova, pa onda cena od 2.000 dolara i nije toliko čudna.

11. Salata Florette “More i zemlja” u Hempel hotelu u Londonu imala je cenu od 1.000 dolara, a delo je poznatog kuvara Rejmonda Blanka. On ju je napravio od kavijara beluga, rendanih tartufa, krompira sa zlatnim lističima, 30 godina starim balzamiko sirćetom i mesom krabe i jastoga.

Salata-Florette-More-i-zemlja

12. Suši, nacionalni specijalitet pre svega Japana, dobio je svoju zlatnu verziju. Angelito Araneta’s zlatni suši može se kupiti u Manili, a predstavlja rolnice napravljene od 24karatnih listića zlata, uz 0.2karatne afričke dijamante i tri Mikimoto bisera kao prilog. Ovaj luksuzni suši koštaće vas 2.700 dolara.

Angelito-Araneta-zlatni-susi

13. Pitate se koliko košta najskuplji sladoled sveta? Frrrozen Haute čokoladni sladoled koji se služi u Serendipity 3 restoranu u Njujorku koštaće vas 25.000 dolara, po porciji. On se lsuži u zlatnom peharu sa belim dijamantima, jede se zlatnom kašičicom, a pravi se od 28 vrsti kakaa i sadrži pet grama 23-karatnog jestivog zlata. Kada završite svoj desert, pehar i zlatnu kašičicu možete poneti sa sobom.

Frrrozen-Haute-cokoladni-sladoled

14. Albarragena iberijsku šunku možete kupiti isključivo u Londonu. Ona se prodaje u komadima od sedam kilograma, a pravi se od posebnog svinjskog mesa. Svinje od kojih se dobija meso hranjene su prirodnim korenjem, i zarad pravljenja ove šunke, njihovo meso se suši tri godine. Uz šunku dobijate i DNK sertifikat, ali pod uslovom da ste spremni da platite 2.682 dolara.

Albarragena-iberijsku-sunka

15. Tartufi su jedan od omiljenih sastojaka luksuznih specijalieta. Jedan kilogram ovih dragocenih pečurki košta 3.000 dolara.
Tartufi

 

beogradnocu.com