Magazin, Seks

Iako verovatno ne možete ni da zamislite da kategorija "suviše seksa" uopšte postoji, izgleda da postoji, i da, verovali ili ne - ljude čini nesrećnim.

U istraživanju na ovu temu sprovedenom na Karnegi Melon univerzitetu učestvovala su 64 para. Od polovine su psiholozi tražili da udvostruče učestalost seksualnih odnosa, dok je kontrolna grupa trebalo da nastavi sa uobičajenim stepenom aktivnosti.

Ispitanici su na početku istraživanja popunjavali upitnik na temu seksualnih navika, ali i generalnog osećaja sreće i zadovoljstva životom, a zatim su isti upitnik popunjavali na kraju istraživanja. Ispostavilo se da je grupa koja je tokom eksperimenta imala više seksa - manje srećna nego kontrolna grupa.

Češći seksualni odnosi doveli su do smanjenja strasti i želje za seksom sa partnerom, sami odnosi bili su "manje ispunjujući" sad kad ih je bilo "više", a i stepen zadovoljstva životom bio je niži nego onaj koji su ispitanici prijavili na početku istraživanja.

"Želja za seksom iščili mnogo brže nego što smo očekivali", kaže Tamar Krišnamurti sa Karnegi Melon univerziteta. "Umesto da se pokušavamo da seks imamo što češće, trebalo bi da se trudimo da onda kad dođe do seksa on bude za pamćenje."

(best)