Magazin, vesti, Život

Zračenja koja se emituju prilikom rada laptopa slična su zračenjima koja emituju televizori, DVD plejeri, mikrotalasne pećnice, pa i mobilni telefoni. Dosadašnja merenja su pokazala da su zračenja najintenzivnija na samom telu laptopa, a da sa rastojanjem drastično opadaju, prenosimo sa portala Detinjarije.

Ovo radiofrekfencijsko zračenje uglavnom je povećano na mestima gde se nalaze hard disk i konektori, a posebno kada se uspostavlja ili je uspostavljena internet veza. Međutim, u odnosu na standardne monitor računare, zračenje laptop ekrana je manje.

Rizici po zdravlje još uvek u potpunosti nisu sagledani, ali se savetuje da se prilikom dužeg rada ne drže na krilu. Takođe, muškarcima se savetuje da telefon ne drže u džepu pantalona, jer negativno utiču na broj spermatozoida.

RIZIK PO ZDRAVLjE

Svi vole bežični internet. Nema više nezgodnih i ružnih kablova koji se rastežu po podu. Međutim, ako se zna da ruteri i modemi šalju signale kroz zidove putem elektromagnetnog zračenja, zašto ti signali ne bi mogli da prođu i kroz naša tela? A bežični internet svi imamo i kući, na poslu, u kafiću, tržnom centru… Dodatni problem je što niko nikad ne gasi svoj Wi-Fi. Dakle, zračenje je prisutno non-stop. Ne zaboravimo da i naše komšije, verovatno, poseduju bežični internet… Postoje studije koje pokazuju da dugoročno izlaganje talasima, koje stvaraju ruteri, može da izazove oštećenja mozga, gubitak pamćenja, pa čak i tumore. Međunarodna agencija SZO za istraživanje raka je klasifikovala RF zračenje kao ozbiljan rizik po zdravlje i spada u isti kategoriju kao što je duvan, azbest i benzen.

Ukoliko želite da saznate zašto mobilnom uređaju nije mesto u spavaćoj sobi, i zbog čega tokom noći treba isključivati i rutere., saznajte OVDE: