Kolumne, vesti

Neke namirnice su vam omiljene, obožavate njihov ukus, ali je izbegavate zbog loše reputacije. Nutricionista Danijel Džonson predstavio je ozloglašenu hranu koja može biti bolja za vas nego što mislite.

SIR
On sadrži dosta masti, naročito zasićenih i može značajno dodati broj kalorija vašem obroku, čak iako ga samo narendate preko jela. Ali neke vrste su veoma hranljive. Čedar, na primer, sadrži visok procenat kalcijuma, cinka, vitamina B12, vitamin A, folnu kiselinu i vitamin B2. Nutricionisti kažu: "Sir treba da bude uključen u ishranu u umerenosti. To je odličan izbor za decu, jer je prilagodljiv jelima i privlačan, a ujedno i hranljiv." Odraslima se preporučuje da jedu zrelije sireve jer su tako u manjem iskušenju da pojedu veće količine.

sir

ALKOHOL
Studija sprovedena na Harvardu u kojoj je ispitano više od 18.000 muškaraca, pokazala je da oni koji piju u proseku dva pića dnevno imaju manji rizik od srčanog udara, odonih koji piju mnogo, ali ne toliko često. Umereno konzumiranje alkohola, prema tome, ne mora nužno da dovede to ugrožavanja zdravlja.

PICA
Ona nema baš nizak nivo masnoće, ali ukoliko birate pažljivije picu ona može imati veliku hranljivu vrednost. Uz tanku koru, malo sira, pilećih grudi (ili šunke) i mnogo povrća, pica sadrži dosta toga što je hranljivo i zdravo. Sir daje kalcijum, ali donosi i natrijum i zasićene soli. Paradajz sos daje vitamine A i C i likopen, koji je dobar u prevenciji od raka. Takođe, povrće sadrže dosta hranljivih vlakana.

PRŽENI DORUČAK
Prema istraživanju koje je objavljeno u Međunarodnom časopsi o gojaznosti, doručak koji se sastoji od pržene slanine, kobasice, jaja i pasulja može biti najzdraviji početak dana. Naučnici veruju da doručak programira vaš metabolizam za ostatak dana i da hranljiviji doručak pomaže organizmu da razgradi masti kasnije.

cokolada

ČOKOLADA
Mnogo zavisi od količine štangli koje pojedete, jer sadrže visok procenat masti i šećera. Ali kakao je bogat brojnim mineralima i polifenolom, uglavnom flavonoidom, istim jedinjenjima koja se nalaze u crvenom vinu i zelenom čaju, a koji su dobri za vaše srce. To je posebno izraženo u tamnoj čokoladi. Nutricionisti kažu: "Iako je energetski jaka, ne postoji jasna veza između konzumiranja čokolade i povećanog rizika od prekomerne težine ili gojaznosti. Ali odaberite tamnu čokoladu, ako možete, jer ima veći sadržaj kakaoa i samim tim veći sadržaj polifenola."

JAJA
Jaja, naročito žumanca, se tradicionalno smatraju nepoželjnom namirnicom.. Međutim, brojne studije su pokušale da opovrgnu ideju da postoji veza između jaja i bolesti srca. U izdanju iz 2011. godine Evropskog magazina kliničke ishrane, objavljeno je da jedno žumance sadrži skoro dnevni preporučenu količinu holesterola, ali ono sadrži  i mnogo hranljivih materija: gvožđe, cink i vitaminine A i D. Žumance je takođe je izuzetno bogato proteinima.

MILKEŠEJK
Tretirana kao viskoko kalorična poslastica, milkšejk je zapravo veoma hranljiv, uglavnom zbog visokog sadržaja mleka. Delimično obrano mleko je odličan izvor kalcijuma, vitamina B2 i vitamina B12.

 

beogradnocu.com