vesti

Povremeno se kod starijih generacija javlja nostalgija za vremenom kada za igru nisu bili neophodni gotovi licencirani proizvodi, već mašta i čista dečija radoznalost. A nećemo da pričamo o današnjoj zabrinutosti zbog dečije slabe fizičke aktivnosti i tehnologiji koja ih je obuzela...

Neki novi klinci danas imaju nove igračke, a ovo su bile naše.

Mica -Ova igra je nastala još u srednjem veku i jedna je od najpopularnijih društvenih igara na Starom kontitentu. Njeno pravo poreklo nažalost nije poznato, ali se veruje da je povezana sa nekim drugim igrama, kao što je pačisi, dama, pa čak i go.

mice

Bockalice - Sećate li se bockalica? Vez na plastičnoj mrežici. Bila je to zabavna i kretivna igrica, u kojoj su mnogi uživali kao deca.

bockalice 3

Jo-jo - Najstarija igračka na svetu. Postoje razni mitovi o jo-jo-u jedan od napoznatijih je da je prvobitno korišćen kao oružije. Malo smo istražili igračku koja zabavlja decu i odrasle preko 2.500 godina! Da, jo-jo je tu već 2.500 godina, neki od najstarijih slika sa jo joom na njima datiraju još oko 500 godina p.n.e u Grčkoj!

jo jo jo 3

Klikeri - Mali je broj dece, pogotovo dečaka, koji se nikada nisu igrali sa klikerima. Smatra se da je ova igra nastala još u kamenom dobu kada su ljudi otkrili da okrugli kamičak može da se kotrlja.

klikeri

Tetris - Ova igra definitivno spada u jednu od najpopularnijih svih vremena. Generacije računarskih zaljubljenika "slagale" su elemente, zabavljale se satima i danima...Sećate li se? Koliko ste puta vikali na mali ekran kada blokovi iznenada počnu da padaju prevelikom brzinom?

tetris

Lastiš - Možda su više devojčice bile okrenute ovoj igri, ali i drugar je umeo da uskoči kad zafali igrač. Pa je "matematika" bila najpopularnija, sećate li se? Od članaka, pa sve do temena se penjao lastiš...a najlakše je bilo onim krakatim i visokim drugaricama...E to su bila vremena.

lastis

Cica iz zabavnika - Sećate li se stranice "Cicin kutak" iz "Politikinog zabavnika"? Ne znam za vas, al Cicu prosto nismo mogli da izbacimo iz ove grupe. Devojčice su Cicu sekle, lepile na karton da bi nam što duže trajala a onda je "oblačile" u njene papirne haljine i sjajno se zabavljale, zar ne?

Obucite Cicu

Žmurke - Igra za koju vam ne treba apsolutno ništa. Samo mašta i brze noge za skrivanje. "Pu" za mene, "pu" za Miću, "pu" za Lazu i tako dalje... Gde su sad ta deca? Gde su ta dobra vremena.

Ne možemo da ne pomenemo, igru "Školice", "Između dve vatre", "Aračkinje baračkinje... koga ćete?"... A koja igra vas podseća na detinjstvo?

U narednom tekstu, prisetićemo se popularnih TV programa, crtanih filmova, emisija ali i proizvoda koji nas vraćaju u dobra stara vremena, a dotle ćemo vas nasmejati jednim prikazom današnje TV ponude u odnosu na ranije. Uživajte.

detinjstvo-nekad i sad

 

beogradnocu.com