vesti

Španski listovi El Pais i Vos Populi objavili su članke o Beogradu u kojima se srpska prestonica preporučuje kao top destinacija u Evropi, prenosi Turistička organizacija Srbije.

Novinar El Paisa, Karlos Paskal u tekstu ističe svoje utiske prilikom obilaska Beogradske tvrđave, centra grada, Knez Mihajlove ulice, Skadarlije, Savamale, Zemuna...

Karlosu se posebno svideo program "Na kafi kod knjeginje Ljubice“", a preporučuje posetu beogradskim festivalima, događajima i muzejima, a posebno Muzeju Nikole Tesle, Ive Andrića i Muzeju istorije Jugoslavije.
Beogradske kafane opisuje kao svojevrsnu instituciju, a opisujući atmosferu i energiju Beograda, Paskal kaže da u srpskoj prestonici niko više ne govori o prošlosti već samo o budućnosti, te da je naš glavni grad ne samo istorijsko raskršće, već i centar trenda, kulture, dizajna, festivala ali i zabave.
Članak završava poznatim citatom Duška Radovića - "Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno."
“Novinarka Noelia Fereiro napisala je tekst "Beograd, najživlji grad u Evropi" u španskom listu Vos Populi, i ističe da je "glasan, siv i divno razbarušen, Beograd jedinstven grad".
"Nezaslepljujuće lep kao drugi evropski gradovi, ali sa karakterom koji vas dojmi od prvog trenutka", piše ta novinarka.
Noelia ističe beogradske reke, Kalemeganski park i tvrđavu, Trg Republike, Narodni muzej i Narodno pozorište, i Hram svetog Save, najveći pravoslavni hram u Evropi.
U centru grada, Skadarlija, boemski kutak sa kafanama čuva estetiku 19. veka, i takmiči se sa Savamalom na obalama Save.
Na drugoj strani Dunava je Zemun, stari grad koji datira iz vremena austrougarskog carstva, a koji je danas romantičan i ušuškani kraj”, navedeno je u članku.
Veliki utisak tokom posete Beogradu ostavio je živopisni ambijent beogradskih reka koji poredi sa Barselonom.
"“Beograd je grad koji nikada ne spava. Večera je uvek propraćena živom muzikom, radnje su otvorene sedam dana u nedelji, a podugačka je i lista klubova za sve ukuse: ljubitelje džeza, elektronske i tradicionalno srpske. Ako na ovo dodamo da je ulaz slobodan, a piće vrlo jeftino.. šta još možete poželeti?”, piše Vos Populi, a prenosi Turistička organizacija Srbije.