vesti

Na nedavno završenom prvenstvu sveta u e-sportovima Srbija je osvojila prvo mesto u apsolutnoj kategoriji, čime je postala svetski prvak. Sedmo po redu prvenstvo sveta organizovano je u Južnoj Koreji, a domaćini su slovili za apsolutnog favorita, obzirom da imaju tri uzastopne titule. Ove godine igrane su tri video igre: Heartstone, Starcraft 2: Leagacy of the Void i League of Legends. Svaka reprezentacija ima svoje predstavnike u ovim igrama gde se rezultati posebno boduju, nakon čega se dobija apsolutni pobednik.

Prvog dana turnira nije bilo većih problema za naše igrače koji su lagano izborili plasmane u dalje runde. I drugog dana je išlo odlično, tako da se visok plasman mogao prognozirati, iako je ostalo još mnogo borbi do kraja. Trećeg dana desile su se odlučujuće stvari za uspeh srpskog tima. Najviše bodova doneo je Heartstone igrač Miloš Petrović koji je pobedama nad predstavnicima Koreje i Rumunije, koji su bili apsolutni favoriti,  došao do borbe za prvo mesto. U finalu je u uzbudljivoj borbi savladao predstavnika Tajlanda, čime je Srbiji doneo titulu u Heartsone-u i gomilu bodova za generalni plasman.

MantraW 3

Naš najbolji Starcraft 2 igrač BeastyQT i jedan od favorita turnira pomalo neočekivano je zaustavljen u četvrtfinalu od predstavnika Kine, dok je LoL tim MantraW poražena od ekipe Koreje. Nakon ovih poraza došlo je do kalkulacija i u tom trenutku je najrealnije bilo da zauzmemo drugo mesto, dok su nas do prvog vodili porazi Kine u oba finalna duela.

U Starcraft finalu finski igrač Serral pregazio je Kineza sa 3-0, čime se otvorila nada za prvo mesto, a do tog prvog mesta nam je nedostajala pobeda Koreje u LoL-u. Kinezi lako dobijaju prvu partiju i sve je ukazivalo na to da se iznenađenje neće desiti. Ipak, nakon izjednačenja, Koreja brzo stiče vođstvo u trećoj, odlučujućoj partiji, a nakon konačne pobede bilo je jasno da svet ima novog šampiona u eSportu: SRBIJU!

Slavlje našeg tima je moglo da počne, jer je ovo ogroman uspeh obzirom na razvijenost ovih sportova kod nas kao i na to da su se momci gotovo sami organizovali na ovaj daleki put. Njihova je nada da će ovom pobedom i titulom skrenuti deo pažnje javnosti na sebe, kako bi se makar prevazišli problemi sa kojima se susreću pred svako veće takmičenje.

MantraW 2