Magazin, Život

Kompanija “Henli i partneri” analizirala je vizne propise svih država i teritorija sveta i na osnovu ovih podataka sastavljena je lista koja pozicionira svaku državu po broju drugih zemalja, tačnije, po broju mesta gde građani mogu da putuju bez neophodnosti posedovanja vize. Indeks viza je urađen u saradnji s Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj, koja sadrži najveću datoteku s podacima o putovanjima.

Kako je predstavljeno rangiranje? Zemlje su rangirane prema broju drugih zemlja u koje građani ovih prvih mogu da uđu bez viza, prenosimo sa Telegrafa.

Tako se Finska, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i SAD, koje sve imaju pristup 174 država bez viza, nalaze na vrhu liste. Njihovi građani mogu da putuju u 174 države bez vize.

Drugo mesto dele Kanada i Danska s pristupom 173 države, a treće Belgija, Francuska, Japan, Južna Koreja, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Španija sa 172 države.

Slovenija se nalazi na 12. mestu s pristupom 160 zemalja, Bugarska je na 18. mestu sa 149 država, a Rumunija s Andorom deli 19. mesto. Rumuni mogu bez vize da putuju u 148 zemalja.

Hrvatska je na 22. mestu s Bahamima i Barbadosom sa po 138 država.

Srbija se nalazi na 35. mestu s pristupom u 107 država, a odmah iza nas, na 36. mestu, nalazi se Makedonija.

Crna Gora je na 39. mestu, Bosna i Hercegovina na 42. mestu, a Albanija na 45 mestu.

Na poslednjim mestima nalaze se Pakistan, Somalija, Irak i Avganistan, koji je zauzeo 94. mesto, sa samo 28 država.

Na Indeksu viza nalazi se 219 država i teritorija.