Magazin

Oblačenje za večernji izlazak uopšte nije lako ni jednostavno, iako i nama tako na prvu loptu zvuči. Devojke, ali neretko i momci, često sate provedu u šopingu ili kod kuće, ispred ogledala isprobavajući sve odevne kombinacije za izlazak. Sigurno i sami trošite izuzetno mnogo vremena na spremanje za izlazak, pa nema sumnje da bi bilo dobro pojednostaviti ovaj “zadatak”.

Kako bismo vam olakšali potragu za najboljom kombinacijom za izlazak u kojoj ćete sigurno izgrmeti, umesto vas smo se informisali o svemu što treba da znate u vezi sa oblačenjem za izlazak. Savete kojima ćemo odgovoriti na čuveno pitanje “Šta obući za izlazak?, pročitajte u nastavku teksta.

Oblačenje za izlazak - od čega zavisi kako ćete se obući za žurku?

Oblačenje ima nekoliko funkcija: estetsku, zaštitnu, ali i funkciju simbolike životnog stila i statusa. Ovi elementi glavni su kada je reč o oblačenju u savremenom dobu, a posebno su važni tokom noćnih izlazaka, kada svi žele da sijaju i izgledaju najbolje moguće.

Iz ovoga već možemo da zaključimo na šta treba misliti prilikom odevanja. To su: lepota, zaštita od spoljnih uticaja, kao i isticanje svog životnog stila, originalnosti, a nekada i statusa, koji se najčešće pokazuje isticanjem marki u prvom planu.

Sem ovih elemenata, jako je važno prilikom odgovaranja na pitanje “Šta obući za večernji izlazak?”, razmisliti i o tome gde ste se uputili u provod. Dakle, oblačenje treba prilagoditi: vremenskim prognozama, prilici i mestu na koje idete, estetski ga oplemeniti i istovremeno obogatiti ličnim stilskim pečatima.

Garderoba za izlazak treba da bude primerena vremenskim prilikama

Garderoba za izlazak treba da bude maksimalno prilagođena vremenskim prilikama. Nikada ne rizikujte svoje zdravlje zarad lepote! Ovo se posebno odnosi na devojke koje sve češće za izlazak biraju letnje odevne kombinacije čak i u sred zime. Ne samo da postoji velika mogućnost da se prehladite, već svakako nećete izgledati ni lepo odeveni “razgolićeno” u sred zime ili lošeg vremena.

Iako možda ne verujete u to, izuzetno lepo možete izgledati i kada ste odeveni toplo i primereno vremenskim prilikama. S druge strane, na visokim vrućinama važno je da nosite lagane odevne komade od prijatnih, prirodnih materijala koji će prijati vašoj koži i u kojima se nećete prekomerno znojiti. Izbegavajte sintetiku leti, a zimi se obavezno utoplite!

Kako se obući za izlazak skladno prilici i mestu  

Nakon što smo utvrdili da se za izlazak treba obući primereno godišnjem dobu, prelazimo na sledeći zadatak - garderoba za izlazak treba da bude komplementarna i primerena događaju i mestu na koje ste se uputili. Postoje mesta Beograda noću koja imaju propisan dress code, pa o ovome ne morate ni da razmišljate, ali ipak je mnogo više onih lokacija za izlazak koja to nemaju.

Kako se obući za izlazak u kafanu?

Neka od najpopularnijih mesta za izlazak u Beogradu noću su definitivno čuvene kafane, po kojima je ovo područje karakteristično. Bićemo dovoljno slobodni da napravimo razliku između dve vrste kafana u Beogradu: kafane koje podsećaju na klubove i kafane koje u svojoj ponudi imaju i menije sa hranom i mnogo više podsećaju na izvorno značenje reči “kafana”, od prve vrste.

Za prvu vrstu kafana koje liče na klubove, dozvoljeni su najrazličitiji outfiti. Ipak, naravno da ne treba da dođete u sportskoj odeći, već elegantniji i svečaniji nego što je to slučaj u svakodnevnom životu.

Od kežual stajlinga sa farmerkama i košuljom, uz lepu večernju šminku, pa do onih elegantnijih kao što su haljine, suknje ili elegantne pantalone i kombinezoni - ne možete da pogrešite. Visoke štikle i dalje su dominantni izbor obuće devojaka za noćni izlazak u klub-kafanu.

Kada je reč o drugoj vrsti kafana koje su slične restoranima, ali imaju muziku i tipičnu domaću kuhinju - ne postoje jasno određena pravila za odevanje, ali podrazumeva se da ćete izgledati elegantno i sofisticirano.

U kafanama-restoranima ćete retko videti patike, ali sve ređe i štikle. Ravne baletanke, čizmice ili cipele sa nižom štiklom ovde se najčešće nose. Posebno kada je reč o Skadarliji - stecištu pravih beogradskih kafana. Kaldrma u Skadarliji odlučno se opire štiklama, pa obavezno obujte ravno ako se uputite u izlazak u ovu boemsku ulicu.

Kako se obući za klub?

Izlazak u beogradske klubove ne može se kategorizovati kao izlazak na jedno mesto da bismo mogli da vam damo univerzalnu formulu kako da se obučete za ovu priliku. Beograd je poznat upravo po mnoštvu najrazličitijih klubova u kojima svako može pronaći idealno okruženje za sebe.

Prva razlika klubova je, pre svega - muzika koja se u njima pušta. Od Silvane do Nirvane, u beogradskim klubovima zaista ima svega. Ako pogledate repertoar, ali i našu galeriju fotografija iz klubova, lako ćete zaključiti kako se treba obući za koji klub.

Kada se izlazi na turbo folk ili novokompananu muziku koja podseća na ovaj žanr, najčešće se devojke opredeljuju za fensi stajlinge sa visokim štiklama, seksi haljinama, suknjama ili vrućim pantalonicama. Naravno, kosa i šminka su uvek tip-top, a ovakav stajling definitivno predstavlja outfit u kome će se očekivati da se pojavite u ovakvoj vrsti klubova.

Alternativniji klubovi i barovi u Beogradu tipični su i po takvom načinu odevanja - alternativnijem i neobičnijem. Ako volite da slušate džez, rok, rep ili elektronsku muziku, pa hoćete da izađete u klub gde se ona i pušta, pravila odevanja su potpuno drugačija!

Mnogi modni stilovi nastajali su upravo pod uticajem muzike, pa su vrlo karakteristični u klubovima u kojima se puštaju ovi muzički žanrovi. Sigurni smo da i sami znate odlike ovih modnih stilova ukoliko već slušate tu muziku, pa vam je jasno i kako treba da se obučete.

Mi svakako uvek preporučujemo dobre, stare farmerke koje, ako su pravog kroja, mogu odlično da vam stoje, a ako ih još i lepo ukombinujete - izgledaćete prelepo u svakom alternativnijem klubu ili baru!

Devojka nosi crnu usku haljinu uz crvene štikle

Šta obući za izlazak na večeru?

Beograd ima široku ponudu vrhunskih restorana, koje mladi uglavnom noću posećuju u svečanim i romantičnim prilikama. Pravila za oblačenje za večeru u resoranu mogu stati u samo jednu reč - elegancija.

Popularne crno-bele kombinacije, ali i one u boji, kao i svečane haljine, ženska odela, svečane kombinacije sa pantalonama, ili svečani kompleti za žene, u sofisticiranim restoranima više su nego dobrodošli.

Naravno, pre odlaska u restoran na večeru, informišite se gde tačno idete, jer u Beogradu ima i opuštenijih restorana u kojima su slatka bluzica uz suknju ili pantalone sasvim primerene i dovoljne za oblačenje.

Kako se obući za izlazak (muškarci)

Naravno da nismo mislili samo na devojke, već i na muškarce koji takođe redovno biju bitku sa stajlingom za izlazak. Ipak, svi moramo da priznamo da je za muškarce ovo mnogo lakši zadatak.

Sa dobrim, tamnim farmerkama, lepim cipelama-patikama i kvalitetnom i zanimljivom košuljom, muškarci zaista ne mogu da pogreše gde god su se uputili. U svečanijim prilikama preporučujemo im odela, ili barem gornji deo odela, dok je u onim opuštenijim i polo majica sasvim u redu.

Modni trendovi u poslednje vreme diktiraju muške modne komade kao što su uske pantalone sa učkurima ili sužavanjem kod skočnog zgloba i sa puno džepova. Ovakve pantalone savetujemo da nosite u opuštenijim klubovima.

Kravate i maramice zanimljivih dezena i kolorita takođe su veliki hit kada je u pitanju muška moda, pa njih divno možete uklopiti sa sakoom i košuljom u elegantnijim klubovima, kafanama ili restoranima.

Gde god da ste se uputili - obucite se sa stilom

Sada kada smo utvrdili pravila koja govore o tome da odevanje uvek mora biti primereno vremenskim prilikama i godišnjem dobu, kao i to da oblačenje treba prilagoditi mestu na koje ste se uputili u provod, možemo da pređemo i na estetsku funkciju odevanja, odnosno lepotu koju pružaju odevni komadi garderobe.

Pravilo “manje je više” važi i za večernje izlaske

Sigurno ste čuli za onu čuvenu: “manje je više. Nije slučajno što je ovo jedna od najpopularnijih fraza kada se radi o odevanju generalno, jer je potpuno istinita! Jednako je važno voditi se ovim i kada se spremate za noćni izlazak, kao i za svaku drugu priliku.

Preterivanje u bojama, u dezenima, u krojevima koji “razgolićavaju” sa više strana, u jačini šminke ili nakitu uvek se završi u kiču, koji nikome nije lep. Izbegnite ovo svedenim komadima, a nikada ne kombinujte više od 3 do 4 komplementarne boje.

Istaknite prednosti i sakrijte mane

Savetujemo da vodite računa o tome da ne preterujete ni sa isticanjem atributa - ako odlučite da istaknete noge kratkom suknjom - zatvorite dekolte. I obrnuto, opredeljivanjem za isticanje grudi, odreknite se uskih ili kratkih donjih delova.

Proces kupovine garderobe, a posle i oblačenja za izlazak, trebalo bi da krene od ogledanja kod kuće. Dobro analizirajte svoje telo i budite potpuno iskreni prema sebi dok ovo činite. Koje su prednosti, a koje su vaše mane?

Ako ste utvrdili da imate divna ramena, ili vitke i duge noge, znate šta vam je činiti - ističite ih uvek i u svakoj prilici, pa tako posebno i u noćnom izlasku. Uske suknje visokog struka, odnosno duboke suknje, na primer, savršeno će istaći vaš struk i kukove, dok će haljine i bluze sa V izrezom svu pažnju držati na vašem dekolteu.

Tamne boje vizuelno sužavaju, dok svetle šire. Ovo je osnovno pravilo koje uvek treba da primenjujete prilikom odevanja. Ukoliko, recimo, imate šire kukove, tamne pantalone i svetla bluza divno će ujednačiti vašu figuru i stvaraće vizuelni efekat savršene figure “peščanog sata”.

Dajte kombinaciji lični pečat i spremni ste za izlazak

Stigli smo do samog kraja i poslednjeg pravila efektnog odevanja - do isticanja svoje originalnosti i autentičnosti. Ne kaže se slučajno kako “odelo čini čoveka”, a način oblačenja neki je od najefektnijih, a istovremeno najtiših, metoda komuniciranja.

Ako ste sportski tip devojke, a takav vam je i životni stil - mnogo ćete bolje izgledati, a i osećati se, u elegantnom, seksi kombinezonu, nego u svečanoj haljini do poda. Romantične devojke tako će najradije u izlasku nositi ženstvene boje i lepršave krojeve, dok će rokerke sigurno preferirati crnu boju i glomazne komade nakita.

Tako treba i da ostane - zamislite koliko bi bilo dosadno da smo svi identično obučeni u noćnom izlasku. Sem toga, ovo je i način da, bez reči, pokažete stav, kažete puno toga o svom životnom stilu, muzici koju slušate i fazonu koji furate.

Bilo da je reč o elegantnoj marami, ogromnom prstenu, zanimljivoj kravati, velikom kaišu ili minimalističkom, jednobojnom načinu odevanja - obavezno dajte odevnoj kombinaciji poseban stilski pečat sa kojim ćete se osećati samouverenije, autentičnije i lepše!

Jedino što je ostalo da uradite jeste da, ukoliko već niste, obavite rezervaciju mesta na lokaciji na kojoj planirate da se provedete, što vrlo lako možete učiniti telefonom, putem interneta ili aplikacije Beograd Noću.

Jedva čekamo da vidimo vaš stajling, a sigurno ćemo vas i uslikati u provodu, pa ćete imati divnu uspomenu na provod, ali i na savršeni outfit koji ste odabrali!