Magazin, vesti, Život

Apel MUP Srbije koji su juče objavili svi srpski mediji, prenela je i strana štampa pre svih ugledna agencija Rojters. Ipak, sudeći po komentarima ispod teksta "ne bacajte bombe u kontejner", mnogi, među njima i naši ljudi na radu u inostranstvu, ostali su u neverici. neki su napisali da "ne verujemo svemu što pročitamo u novinama?!

A vest glasi ovako - Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da ne ostavljaju bombe i druga minsko eklozivna sredstva po kontejnerima i drugim mestima i time ugožavaju sugrađane. MUP u saopštenju podseća da je u toku zakonska legalizacija oružja i da građani neće odgovarati za neovlašćeno posedovanje bombi, oružja, municije...

Na građane se apeluju da pozovu najbližu policijsku stanice i ističe da će policijski službenici doći do njih u najkraćem roku i preuzeti bombe i eksplozivna sredstva. MUP je pozvao građane koji primete odbačeno oružje i eksplozivna sredstva da pozovu policijsku stanicu, kao bi policija došla i uklonila ih na bezbedan način.

U saopštenju se ponovo pozivaju građani da iskoriste pravo na zakonsku legalizaciju, koja će trajati do 4. juna 2015. Zakonska legalizacija oružja, koju sprovodi MUP počela je 4. marta.

Vlasnici oružja, fizička i pravna lica, mogu da policiji predaju sve vrste oružja i municije bez dokazivanja porekla oružja i municije i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja.

Tokom zakonske legalizacije, fizička i pravna lica mogu registrovati oružje za ličnu bezbednost - pištolji i revolveri kao i lovačko oružje - lovačke puške i karabini. Građani mogu registrovati i sportsko oružje - malokalibarski pištolji i revolveri, malokalibarske puške i vazdušno oružje za koje ne poseduju odobrenje MUP-a.