Magazin, Seks

 

Često se kaže da u dobrom odnosu seks ima ulogu od samo 10 odsto, dok u onom lošem ima 90 odsto - što je jedno od objašnjenja zašto su ljudi voljni da ostanu u lošim vezama, ili pak prekinu dobre ako je seks nezadovoljavajući.

Prosečan par u braku vodi ljubav jednom nedeljno, ali svaki 20. par u potpunosti apstinira od seksa.
Kako bi otkrili koliki uticaj seks ima na njihov brak dva su se para upustili u eksperiment u kom su mesec dana proveli bez seksa, a rezultati su bili vrlo zanimljivi, prenosimo prevod sa portala Kurira.

Ovo su njihove priče:

1. Izdržali su

Džudi (37) i Kris (41) zajedno su sedam godina, od čega su pet u braku. Imaju sina starog pet godina, ona je poslovna sekretarica u pravnoj firmi, a on slikar. U proseku vode ljubav dva puta nedeljno

Kris:
Kad je Džudi predložila ovaj eksperiment, bio sam poprilično nezadovoljan jer je seks važan deo našeg odnosa. Već nakon tri dana sam razmišljao koliko mi nedostaje, osećao sam se kao na dijeti na kojoj su mi zabranili slatko. To "slatko" mi je odjednom postalo zabranjeno voće, što je jačalo želju. Kako se nedelja vukla, moja frustracija je rasla i do petog jutra sam bio na ivici živaca, naročito ujutro dok sam ustajao i ostavio Džudi u krevetu i krenuo pod tuš. Toliko sam je želeo u tom trenutku. I Džudi je postala nervozna, ali znao sam da će izdržati.
Takođe, činila mi se puno daljom. Uobičajeno, seks bi bio način da se povežemo, ali odjednom nisam znao kako da se približim svojoj ženi. Nedostajala mi je, iako smo spavali jedan pored drugoga. Shvatio sam da nema nikakve zamene za seks u odnosu. Bio sam tako srećan nakon što je mesec prošao, isto sam je jutro privukao sebi. Bilo je to najdužih mesec dana mog života, ali pozitivna strana eksperimenta je da naš seksualni život više neću uzimati zdravo za gotovo.

Džudi:
Kao zaposlenoj majci, život mi je užurban, ali bez obzira na umor uvek nađem vremena za seks. Strahovala sam može li mesec dana bez seksa da šteti našem braku. Na početku druge nedelje sam bila svesna da mi ne nedostaje seks, već osećaj bliskosti s Krisom. Užasavala me pomisao da se oseća nevoljeno, pa sam mu slala lepe poruke i davala mu komplimente. Najviše me brinulo hoće li mu se sviđati druge žene.
Iako sam znala da on to ne bi uradio, unutrašnji nesigurni glas stalno mi se javljao, pitajući se kako ih gleda i šta misli o drugim ženama. Takođe, počele su da me živciraju male stvari.
Čim se eksperiment završio, Kris nije čekao ni sekunde, a iako je seks trajao samo deset minuta, osetila sam ogromno zadovoljstvo. Ono što sam shvatila je da se bez seksa osećam manje voljeno i nesigurno i nastojaću da ga održim prioritetom u našem braku.

2.Izdržali smo samo 14 dana

Natali (30) i Nik (42) u braku su sedam godina. Nik ima troje dece iz prethodnog braka, a Natali i on nameravaju da idu na tretman veštačke oplodnje. U proseku ljubav vode tri do četiri puta nedeljno.

Nik:

Na početku eksperimenta me uhvatila prehlada, pa mi nije bilo tako teško kako sam očekivao. Prvi vikend mi je bio užasan. U nedelju ujutro sam ustao i otišao u dvorište nešto da radim. Usmerio sam svoju frustraciju za izgradnju gajbe našem zecu, nabijajući eksere čekićem. Druge nedelje počeli smo da se otresamo jedno na drugo, živcirale su nas i najmanje stvari. Ona je počela sve više da prigovara. U drugoj nedelji oboje smo bili ekstra osetljivi. Gledanje moje žene kao moje ljubavnice pre me je uvek motivisalo da preskočim nesporazume među nama. Ali sada sam pucao. Nije mi se sviđalo šta se događa između nas. Te noći smo se oboje probudili u krevetu, počeli smo da se mazimo i bilo je neizdrživo - dogodio se seks. Ipak sledećeg jutra se probudila ljuta na mene rekavši da sam iskoristio njen trenutak slabosti. Apstinencija me je naučila koliko je bliskost važna u braku i sada se osećamo još bliže.

Natali:

Mi imamo aktivan seksualni život - takav da smo slomili tri okvira kreveta i morali da pojačamo jedan otkako smo skupa. Znam da rad na bebi za mnoge parove može da bude frustrirajuć, ali nama neuspesi nisu ugasili libido. I jedan i drugi spremno prihvatamo inicijativu za seks, pa je mesec bez seksa za nas predstavljao pravi izazov. Prvih para dana nisam osećala posledice, ali peti dan morala sam da izađem s prijateljicama na koktele kako bih se izduvala. Nik je provodio užasno puno vremena u bašti...Začuđujuća stvar s apstinencijom je da je ona uzrokovala i probleme sa spavanjem, seks nam je uvek bio jedan od načina opuštanja. Dve nedelje nakon eksperimenta Nik je krenuo u akciju usred noći i osećala sam se bespomoćno - naprosto nisam mogla da odbijem. Bilo je strastveno i odlično, ali sledeće jutro bila sam jako ljuta na njega i na sebe. Zar smo tako slabi karakteri da ne možemo da izdržimo mesec dana bez seksa? Želela sam da dokažem da je naša veza mnogo više od same fizičke želje.
U suzama sam to ispričala Niku i obećao je kako će me grliti i ljubiti, bez da to vodi ičemu drugom. Zbog ove faze "udvaranja" počeli smo više da flertujemo i smejali smo se kako nismo godinama. Osećala sam se kao da se više bavimo našim odnosom. Jutro nakon što se izazov završio, osećala sam se uzbuđeno.