Magazin, Život

Kako izabrati pravu košulju? Kako ne napraviti grešku u kupovini a nikoga ga ne voditi sa sobom? Magazin Esquire vas savetuje.

 1. Klasična kragna. Najrasprostranjeniji oblik. Između kragne postoji razmak od oko 1-1,5 cm. Ovakva kragna odlično ide uz velike i male čvorove na kravatama upravo zbog ovog razmaka. Takođe ova kragna dopušta kombinovanje uz stroga odela, ali i sakoe bez krvate.

2. Uska kragna. Po pravilu razmak između kragni je manji nego u prethodnom slučaju, a vrhovi kravate su duži i stoje niže. Upravo zbog toga uz ovaj model nosi se tanja kravata. Odlično pristaje osobama sa okruglim licem jer ih vizualno izduže.
3. Kragna s dugmićima. Najčešće se nalazi na ležernim modelima košulja. Iako je ovo najneformalniji model može se kombinovati i sa kravatom, ali je najbolji izbor samo uz sako. Dugmad trebaju uvek da budu zakopčana, jer u suprotnom ćete izgledati neuredno.
4. Lomljena kragna. Najformalniji model koji je namenjen da se nosi isključivo uz frak i leptir mašnu. Specijalno dizajnirana za white i black dress code.

Koji je pravi izbor tkanine za vas?
Pored izbora pravog kroja, jednako važno je da odaberete pravu tkaninu od koje je odelo načinjeno.

Vuna

Najmodernija odela su izrađena od vune. Ovaj materijal je najzahvalniji za nošenje po pitanju udobosti, održavanja i izdrživosi. Ono što je svavako njegova glavna karakteristika jeste da upija vlagu tako da dopušta vašoj koži da diše i u najtoplijim danima. Upravo zbog toga od vune se izrađuju odela koja se nose u toku cele godine. Najčešći tipovi vune su merino, kašmir i angora.

Flanel

Ovaj materijal nije toliko popularan kao što je pre bio, jer zbog gustog tkanja koža slabije diše. U neku ruku ovo znači da će ti biti izuzetno toplo preko zime. Takođe ovaj materijal kreće da se „peruta“ čestim nošenjem.

Pamuk

Dugotrajan i izdržljiv materijal od koga se najčešće izrađuju odela u Americi. Pamuk apsorbuje znoj kao i vuna, pa se može nostiti u toku cele godine. Kao bonus, materijal je izdržljiv i može da se pere u veš mašini.

Lan

Materijal koji je najteži za održavanje. Iako vam izgleda privlačno na visokim temperaturama, kada će vam pružiti komoditet i rashladiti, njegova najveća mana je brzo gužvanje koje vam daje neuredan izgled.