Kolumne, vesti

Jeste li ikada razmišljali o tome zašto najčešće glavu naginjete na desno kada se ljubite? Stigao je i odgovor na to pitanje!

Većina parova pri ljubljenju glave okreće na desnu stranu. Bez obzira na godine, rasu i zemlju u kojoj žive, skoro 65% parova složno izbegava sudar noseva blagim naginjanjem lica na istu stranu.

Summer love and sunshine

Proučavajući ljubavnike na aerodromima, autobuskim stajalištima, plažama, parkovima i brojnim drugim javnim mestima, biopsiholog Onur Güntürkün je primetio da jedna karakteristika krasi apsolutno sve zaljubljene parove, a to je to da baš svi naginju glavu na desnu stranu prilikom razmene poljubaca.

Po njegovom mišljenju, razlog tome je naša urođena motorička sklonost kretanja na tu stranu. Većina fetusa od 12. nedelja trudnoće okreće glavu na desnu stranu i više pomera desnu ruku.

Čini se i da emocije utiču na blagu sklonost okretanja na tu stranu. Izrazi lica su intenzivniji s leve strane, što znači da naginjanjem glave udesno više otkrivate svoju emotivnu sklonost. Razlog tome je to što je desna polovina mozga koja kontroliše levu polovinu lica povezana s raspoloženjima, a leva strana mozga koja kontroliše desnu stranu lica je analitičnija.

U jednom istraživanju sprovedenom na 1.474 slike, gotovo 70 posto ženskih portreta, poput Mona Lize i 56 posto muških portreta prikazivalo je osobe glava okrenutih na desnu stranu otkrivajući na taj način u većoj meri emotivnu levu stranu lica.

Pokazivanje emocionalne, leve strane lica moglo bi uticati na ponašanje pri ljubljenju – možda ste skloniji okretanju udesno kad ste emotivniji, a ulevo kad ste samosvesniji – iako naučnici tvrde da motorička sklonost pritom ima snažniji uticaj.

 

beogradnocu.com