Magazin, Život

"Srce, kuco, maco, dušo, bebo, zlato, mišu..." - ovo su samo neki od nadimaka koje brojni parovi koriste u svakodnevnoj komunikaciji jedno s drugim.

A evo šta na to kaže nauka:

16446690345263c6a3b6452803240009_orig

Kad smo zaljubljeni, ništa nas ne čini srećnijim i sigurnijim nego osećaj da su naše intenzivne emocije uzvraćene istom merom. Upravo kroz ovakve male znakove pažnje obe strane imaju osećaj da je njihova veza posebna, i da su bliži jedno drugom.

Iako se ljudima sa strane može činiti poprilično otrcano i bljutavo, zapravo postoji naučno objašnjenje tepanja i sličnih ponašanja, a njegova je osnova, ni manje ni više nego neurohemijske prirode, pa se povezuje sa prvim osećajima zadovoljstva i ispunjenja koje smo imali još u ranom detinjstvu.

Nauka to objašnjava na sledeći način: tepanjem i dečijim govorom se nesvesno vraćamo u detinjstvo, delimično iz razloga jer je romantična veza biohemijski struktuirana na isti način kao i naši prvi doživljaj ljubavi još u ranom detinjstvu - ljubav koju smo dobijali od naših roditelja. Isti neurotransmiteri u mozgu su aktivni u oba scenarija, a za ovakve emocije odgovorna su tri hormona.

Dopamin je hormon koji u mozgu aktivira centar za nagrađivanje - iz tog razloga, baš kao što to rade majka i dete, parovi žele da provedu što više vremena zajedno. Lučenje dopamina u ovakvim situacijama nam daje pozitivne osećaje zadovoljstva, uzbuđenja, ushićenja, energiju i pojačan fokus i pažnju.

Fenilatilamin je odgovoran za fizičku ljubav među partnerima. U pitanju je "hemikalija ljubavi", koja kod parova indukuje ista ona euforična osećanja koje majka i dete imaju jedno prema drugome.

Oksitocin nazivaju i "ljubavnim lepkom", hormonom koji spaja, i čini da se osećamo zaštićenim, sigurnim i delimo duboka intimna osećanja s nekom osobom. U toku ranog života, luči se tokom dojenja, i razmjene fizičke nežnosti između dece i roditelja, poput ljubljenja i grljenja. U ljubavnim vezama, oksitocin se luči za vreme orgazma. Kad su majka i dete razdvojeni, oboje mogu osetiti snažnu čežnju jedno za drugim, baš kao i partneri u ljubavnim vezama.

U detinjstvu, objašnjavaju psiholozi, imamo univerzalnu potrebu da budemo bezuslovno prihvaćeni, a upravo su ljubavne veze mesta na kojima tražimo ponovnu potvrdu takvog stanja i identiteta ličnosti koju će neko voleti bezrezervno i prihvatati je bez ikakve kritike. U vezi težimo ka tome da se ponovo osećamo voljeno i prihvaćeno kao nikad ranije, odnosno, kao nikad nakon detinjstva. I ovo se, dodaju psiholozi, ne odnosi samo na trenutni osećaj, nego i strah od toga da ćemo biti ostavljeni i napušteni - najveću noćnu moru svakog deteta.

Dakle, tepanje i dečiji govor mogu zvučati spontano, ali na jednom dubljem, podsvesnom nivou, radi se o nesvesnoj strategiji da osobu kojoj tepamo "ubedimo" u iste one emocije koje imamo prema njoj, tražeći potvrdu i odobravanje.

Izvor:Psychologytoday

beogradnocu.com