Kolumne, vesti

Zatvor, kazneno-popravni dom, ćelija... Mnogo reči, a značenje je jedno - život iza rešetaka. A mala je razlika da li rob čami u zlatnim ili gvozdenim lancima...

Da razlike ipak ima, potvrđuju priče o raznoraznim zatvorima širom planete. Postoje zatvori koje nazivaju kraljevstvo smrti i ludila, kao i oni koji od muke izvrše samoubistvo.

Međutim, možete li da zamislite zatvor iz koga zatvorenici ne žele da odu jer tu uživaju u obilju i luksuzu? Savremene tamnice koje više liče na hotele sa pet zvezdica u kojima se osuđenici provode kao na odmoru? Pogledajte o kakvim zatvorima (koji ne liče na zatvore) je reč:

San Pedro zatvor, Bolivija

san-pedro_01-1272127939_L

San Pedro zatvor, najveći u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, dom je za oko 1.500 zatvorenika. Nakon što prođete debele zidove i sigurnosne kapije, svaka sličnost sa normalnim zatvorom nestaje! U dvorištu se igraju deca, na trgu je pijaca, štandovi, restorani, frizerski saloni, pa čak i hotel!? Ovaj zatvor više podseća na neki stambeni kvart nego na standardni konvencionalni zatvor. U njemu nema stražara, nema uniformi ili metalnih šipki na prozorima ćelija.

Ali, ova relativna sloboda se plaća: zatvorenici morati platiti stanarinu za svoje ćelije, tako da većina njih mora raditi unutar zatvora, prodajući namirnice na štandovima ili radeći u prehrambenom kompleksu. Ako imate novca, ovde živite kao kralj. Policija ne ulazi u zatvor niti se meša – unutrašnji problemi rešavaju se na nekoj vrsti skupštine “stanara” sa delegiranim izabranim predstavnicima.

Cebu zatvor, Filipini

cebus-dancing-inmates-600x342

Samo zamislite ovaj koncept: Hladnokrvne ubice, zloglasni narko dileri i seksualni prestupnici, vraćaju dug društvu tako što zajedno plešu uz pop muziku!?

Upravnik zatvora Bajron Garsija, koji zatvorenike naziva palim anđelima, najzaslužniji je što su filipinski osuđenici postali internacionalne zvezde. Garsija je svakodnevne vežbe u zatvorskom dvorištu pretvorio u kurs plesa, a zatvorenici su se ubrzo proslavili spotom u kojem plešu uz muziku pesme "Thriller" Michael Jacksona. U narandžastim uniformama zaplesali su i uz hitove slavne britanske grupe "The Queen". Verovatno ste nekada i naišli na snimak njihove plesne tačke koji je proglašen petim najviralnijim videom na svetu.

Igraju prosto savršeno, a pogledajte zašto imaju preko 20 miliona pregleda:

Zatvorenici Cebu zatvora, oko 1.500 njih, putuju i izvode plesove na raznim dobrotvornim koncertima, nastupima, a čak imaju priliku i da zarade novac plešući. Pored toga, zatvor je otvoren za posetioce koji mogu uživati u njihovim tačkama, slikati se sa zatvorenicima ili kupiti suvenir.

Leoben, Austrija, zatvor sa 5 zvezdica

LEOBEN

Zatvor u austrijskom univerzitetskom gradu Lebenu nazivaju zatvorom sa pet zvezdica i poznat je kao raj za kriminalce. S ulice izgleda kao luksuzni hotel ili moderni šoping mol. Prvo je čudo savremene arhitekture, ali i spomenik ljudskim pravima.

best_prison_world_7

Ćelije i dnevne sobe opremljene su moderno dizajniranim nameštajem veselih i svetlih boja. U svakoj ćeliji je televizor i moderno opremljena kuhinja.

best_prison_world_11

Zatvorenici se relaksiraju u fiskulturnoj sali, bazenu i teretani, a imaju i čak lični mobilni telefon! Reč je o zatvoru sa minimalnim stepenom obezbeđenja, a na ulazu stoji natpis: "Iz ovog zatvora niko nikad nije pobegao, niti je to pokušao ili poželeo."

best_prison_world_13

Jedina loša stvar vezana za ovaj luksuzni zatvor izgrađen pre 10 godina je ta što prima samo 205 zatvorenika

Halden, Norveška

halden-prison-norway-jail-5

Zatvor Halden, nedaleko od Osla, važi za najotmeniji na svetu. U njegovu izgradnju i opremanje utrošeno je oko 160 miliona funti. Prima 252 osuđenika koji su smešteni u jednokrevetne apartmane sa kupatilom. Na prozorima nema rešetaka. Svaki zatvorenik ima mini-frižider, plazma televizor, ćelije su opremljene nameštajem poznate kompanije "Ikea". U zatvoru se nalazi teretana, muzički studio i luksuzna biblioteka, a zatvorenici mogu da se zabave penjući se po plastičnoj steni ili igrajući košarku. Zidovi su ukrašeni slikama savremene umetnosti. Arhitekta Hans Henrik Hoilund uveren je da se posle boravka u Haldenu zatvorenici neće vratiti kriminalu.

San Antonio, Venecuela

MIDEAST LEBANON BEIRUT

Zatvor San Antonio na venecuelanskom ostrvu Margarita šokirao je čak i novinare "New York Timesa". U reportaži američkog lista navodi se da naoružani čuvari motre na osuđenike samo prilikom ulaska u zatvor. Kada su novinari ušli u San Antonio, dočekali su ih glasna muzika, devojke u bikinijima i miris marihuane u vazduhu! Zatvorenici su naoružani i često preko laptopa izdaju naredbe za ubistva i otmice. Ima ih 2.000 i kaznu služe zbog trgovine droge. U tamnici su samo nastavili posao. Zatvor je poznat kao mesto za žurke gde posetioci mogu da kupe drogu. Zatvorenici se bave i organizovanjem borbi petlova. Ćelije su opremljene klima-uređajima i satelitskim antenama.

Engelsborg, Danska

Zatvor Engelsborg (u prevodu anđeoska kuća) u Kopenhagenu poznat je po tome što deca žive s osuđenim roditeljima. U Engelsborgu nema rešetaka, nema ćelija i nema zatvorskih čuvara. Ima pet komfornih stanova i mnogo igrača. Jednom nedeljno jedna porodica sprema zajedničku večeru za sve zatvorenike. U komšiluku je škola, a sa druge strane su porodične kuće. Svakodnevno se sprovodi porodična terapija. Ovaj zatvor ima samo 12 zaposlenih. Osuđenike koji prekrše pravila vraćaju u klasični zatvor bez dece. U ovom zatvoru ne tolerišu se dve stvari: nasilje i droga. Danski zatvorski sistem smatra se najhumanijim u svetu.

Kapucineri, San Marino

Zatvor Kapucineri u San Marinu ima samo šest ćelija na dva sprata, a obroke za zatvorenike isporučuje obližnji restoran. Ovak zatvor je najudobniji na planeti. Smešten je u nekadašnjem manastiru Kapucineri. Najviše osuđenika bilo je 2008. godine, kada je svoju kaznu u San Marinu, državi koja ima manje od 30.000 stanovnika, služilo 12 muškaraca i jedna žena. Na raspolaganju zatvorenicima su biblioteka, gimnastička sala, zatvorsko dvorište, TV sala, pomoćna kuhinja i trpezarija. Komfor ovog zatvora šokirao je čak predstavnike Evropskog komiteta za prevenciju torture.

Pogledajte sve neobične zatvore u svetu:

 

beogradnocu.com