Kultura

Ljubav u muzejima nekada se desi na prvi pogled, a nekada je za iskrene emocije potrebno malo pažnje i pomoći. Stoga poznate ličnosti posetiocima Noći muzeja preporučuju neobične i retke postavke, koje će 16. maja, neke u punom sjaju a neke pak malo stidljivije, sijati širom grada.
Dvanaesta Noć muzeja širom Srbije održava se 16. maja, a od 17 časova pa sve do sat iza ponoći širom Beograda na oko 70 lokacija posetioci će moći da vide na stotine različitih sadržaja.

„Zaista, predivne izložbe! Ne znam na koju bih pre otišla“, oduševljeno ističe legenda domaće glumačke scene Gorica Popović. Nakon kraćeg razmišljanja, ona kao jednu od najzanimljivijih lokacija izdavaja Biblioteku „Milutin Bojić“ u kojoj će u Noći muzeja biti otvorena izložba „Blago knjiga sačuvano od kontejnera.“

„To mi je veoma zanimljivo u svetlu naše brige, tj. nebrige o kulturnoj baštini. Postoji toliko stvari koje čame u podrumima i na tavanima, zaboravljene, a tako dragocene. Da li je poznato da legat našeg čuvenog scenografa Duška Ristića, izuzetna kolekcija crteža, skica i knjiga, koju je poklonio Pozorišnom muzeju Srbije, stoji spakovana, skuplja prašinu, jer nema prostora u kome bi mogla da se izloži?! Takođe, legat Branislava Nušića - ne postoji, odnosno nema svoj prostor. I tako redom...“, navodi Popović. „Ova izložba može da bude podsećanje i podsticaj da više brinemo o našoj kulturnoj bastini.“

Omiljena ličnost sa malih ekrana, Zoran Kesić subotu pred nama provešće obilazeći brojne izložbe, a ekipi Noći muzeja otkrio je gde će se sigurno zadržati duže od „24 minuta“!

„Kesić u Noći muzeja sigurno neće propustiti Comixconnection u galeriji Progres, gde će se predstaviti nezavisna strip scena Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske“, otkriva voditelj, „i izložbu U noćnom fokusu: arhitektura Đorđa Geca, u UK Parobrod, a evo i zašto: 'Ovo prvo me zanima jer volim stripove i želim više da saznam više o nezavisnoj strip sceni u regionu, a ovo drugo ću posetiti jer volim UK Parobrod. Tamo radi Zlatko Crnogorac, a on mi je ortak.“

I njegova koleginica Luna Lu je, kako kaže, „uvek za stripove“, pa takođe preporučuje izložbu „Comixconnestion“: „To je fantastična prilika za razmenu misli i sadržaja, a još kad se uključi opcija printa na majicama i torbama stvar je potpuno za ne propustiti.“ Njen nemirni duh željan putovanja u Noći muzeja svratiće i do Muzeja afričke umetnosti, gde će biti predstavljeni tradicionalni murali Afrike: „Uvek sam za putovanja i egzotične destinacije, pa i murale! Neka mališani i mladi ljudi probude u sebi apetite za upoznavanje drugih kultura“.

Ona preporučuje i premijerno predstavljanje pijace Zeleni venac u Noći muzeja, gde će posetiocima biti predstavljeni običaji i nesvakidašnje priče sa beogradskih pijaca: „Obožavam vremeplove i pijace, rekonstrukcije prohujalih vremena i pozorište na otvorenom koje je pritom interaktivno.“

Među brojnim novim učesnicima Noći muzeja, koji 16. maja prvi put otvaraju svoja vrata u ovoj manifestaciji, glumica Jelena Gavrilović posebno izdvaja jednu u samom centru Beograda. Reč je o svojevrsnom „Muzeju iskustva“, oko kojeg se podigla mala revolucija praćena burom na kulturnoj sceni cele Srbije – okupiranom bioskopu „Zvezda“ čiji novi sjaj treba da inspiriše sve generacije.

„Moja preporuka jeste bioskop 'Zvezda', kao opomena, kao nada, kao spomenik jedne kinematografske sile čiji se filmovi rasprodaju na aukcijama na kilo“, kazala je Gavrilović.

Njen kolega Bojan Perić, mlada zvezda domaće kinematografije, posetiocima Noći muzeja preporučuje zabavu sa nikad zanimljivijim, klasičnim prizvukom!

„Nedavno sam imao sam priliku i čast da sarađujem sa Beogradskom filharmonijom na serijalu koncerata za decu. Klinci su bili oduševljeni, a od tada sam i sam postao poštovalac i posetilac Filharmonije“, priznaje Perić. „Iskoristite priliku i tokom Noći muzeja, upoznajte naše male sugrađane sa čarima klasične muzike, a oni će, kada jednom uzmu instrumente u ruke - zauvek ostati 'sa Filharmonijom na ti'.“

Poznat kao glumac, ali i kao šarmantni televizijski voditelj, Boris Milivojević već godinama prati Noć muzeja i ističe kako i ove godine manifestacija deluje više nego interesantno.

„Mnogo je zanimljivih događaja za decu i omladinu što ne znači da ćemo ih mi matori propustiti – naprotiv“, objašnjava Milivojević kroz šalu. „Nešto što bih izdvojio i sigurno pogledao nije samo jedna stvar. Da ne nabrajam sve, osim Muzeja afričke umetnosti, Beogradske filharmonije i upoznavanja sa klasičnom muzikom, Muzeja Nikole Tesle i Železničkog muzeja, nešto što ću sigurno posetiti je Kuća Đure Jakšića gde će biti izložene raznovrsne knjige, pa i one za jelo... I za mlade je važno da obrate pažnju na značaj pisane reči za razvitak čoveka. Nekada je bilo teško napraviti knjigu, one su bile skupe i retke, kao što je i sama pismenost bila retka pojava i nikako ne smemo da zaboravimo na njen značaj! Naročito sada kada papir izlazi iz mode u doba računara, knjiga u ruci je još uvek nešto specijalno i ne može je zameniti tekst na ekranu, bar ne za sada.“

Poznati glas koji vas pozdravlja sa Radija B92, Una Senić posetiocima Noći muzeja preporučuju nekadašnju zgradu Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke. Reč je o prošle godine premijerno otvorenoj lokaciji, koju će Una i u ovoj Noći muzeja ponovo posetiti.

„To je jedna od onih neverovatnih beogradskih lepotica, zgrada pored kojih prolazite svakog dana, a da niste ni svesni šta se sve krije iza njihovih vrata, preporučujući s tim u vezi i obilazak Palate Srbija, nekadašnjeg SIV-a. „Retko nam se ukaže prilika da uđemo u ovo zdanje, a naročito u okviru vođenih tura. Nekadašnji centar moći krije ne samo veliku kolekciju umetničkih dela, već i neverovatne priče u ambijentu u kojem vreme kao da je stalo negde tamo, krajem XX veka.“

Još jedna od lokacija koja godinama unazad privlači njenu, ali i pažnju posetilaca Noći muzeja, jeste obilazak Novog groblja:

„Iako može delovati neobično, ali Novo groblje zaista zaslužuje posebnu pažnju. Obilasci spomenika i grobova velikih ličnosti su širom sveta postala su atrakcija za turiste, ali mi se čini da prvo mi treba da se upoznamo sa našim precima, da bismo sutra mogli da ih preporučimo i našim gostima.“

Biblioteka „Milutin Bojić“ ove godine zaintrigirala je i slikarku Biljanu Cincarević, koja smatra da je ovo dobar način za podsticanje na razmišljanje o tome koliko dragocenih stvari postoji oko nas, a koje ne vidimo i ne cenimo. Njenu pažnju privukao je i obilazak jevrejsko-sefardskog groblja koje se prvi put ove godine obilazi u okviru Noći muzeja.

„Zanimljivi su mi običaji i rituali u okviru etnologije. Poseta groblju uveče, daje svemu jednu posebnu notu i različitost“, otkriva slikarka, preporučujući i izložbu „Ta čudesna skulptura“ u senjačkom parku Fakulteta likovnih umetnosti. „Skulputuru jako volim, i ovom gradu je mnogo nedostaje. Zahvaljujući privatnim kolekcijama ova država ima kulturnu baštinu.“

Cincarević će u Noći muzeja svakako obići i izložbu „Socijalistički realizam i Male priče iz Velikog rata“ u Medija centru Odbrana, jer smatra da je za umetnike, ali i sve ostale, veoma važno da sagledaju kako izgleda to kada se umetnost stavi u službu ideologije, režima i politike.

Ulaznice za dvanaestu Noć muzeja već su u prodaji, po pretprodajnoj ceni od 400 RSD dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu.

Uz veliku podršku Direkcije za javni prevoz grada Beograda, ulaznica će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 do 24h. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

noc muzeja