Kolumne, vesti

5 stvari koje niste znali o viskiju.

“Whisky is liquid sunshine” rekao je Džordž Bernard Šo. Evo nekoliko interesantnih činjenica o viskiju koje sigurno niste znali:

1. Naskuplja flaša viskija ikada prodata bila je po ceni od 699,193 dolara

Flaša Macallan viskija prodata je za rekordnih 699,193 dolara na jednoj aukciji u Hong Kongu. Šta je bilo toliko posebno u vezi nje? Macallan M pakovan je u šestolitarskim kristalnim bocama, a čak dve godine bile su potrošene na biranje idealne buradi za pravljanje ovog retkog viskija.

2. Da bi bio klasifikovan kao Scotch viski mora 3 godine da odstoji u Škotskoj

Po zakonu, viski nije Scotch ukoliko nije bio u hrastovim buradima u Škotskoj minimum tri godine. Takođe, da bi bio Scotch viski mora da bude flaširan u Škotskoj.

3. "The angel’s share" je termin kojim se označava izgubljena količina viskija usled isparavanja iz buradi

Oko pet procenata biće izgubljeno prve godine, a između dva i četiri svake naredne godine stajanja viskija.

4. Krave vole viski

Ili makar vole kukuruz i žitarice od kojih je viski napravljen. Celuloza koja nastane u procesu pravljenja viskija daje se mlečnim farmama, koje je koriste za ishranu životinja. Ova posebna vrsta stočne hrane u Škotskoj se naziva talog, i izuzetno je hranljiva i bogata proteinima. A i krave ga obožavaju!

5. 40 flaša viskija se izveze u toku jedne sekunde 

Viski je drugi najveći izvozni proizvod Škotske, odmah nakon ulja. Još jedna interesantna činjenica je da Francuzi toliko vole viski, da u toku jedog meseca uvezu više viskija nego konjaka tokom čitave godine. Na drugom mestu po uvozu viskija je Amerika, koja uveze oko 120 miliona boca godišnje.

 

beogradnocu.com