Kolumne, vesti

Apsint: Ovo sigurno niste znali o Zelenoj Vili!

Ukoliko se jačina pića meri u procentu alkohola najjači je, bez konkurencije - Apsint. Evo par stvari koje niste znali o ovom piću:

1. Apsint se prvi put zvanično pojavljuje 1792. godine u Francuskoj, a njegov tvorac je navodno Pjer Ordiner. Kao i sve dobro na ovom svetu, ni apsint nije u početku korišćen za uživanje, nego kao lek! Njime su se lečile dizenterija i malarija, a zbog svoje specifične boje dobija naziv Zelena Vila.

2. Najveću popularnost doživljava u peridu između 1880. i 1914. godine, a po nekim proračunima se smatra da je samo 1910. godine popijeno više od 36 miliona litara ovog pića! Apsint se iz Francuske širi i na američki kontinent, a najpopularniji postaje u Nju Orleansu.

3. Tijon je neurotoksin koji je najzaslužniji za halucinogeno dejstvo ovog pića i njegova količina se ograničava na 10 mg po litri. To sigurno ima veze sa velikom sličnošću između njega i Tetrahidrokanabinola (THC), aktivnom supstancom marihuane.

4. Konzumacija -  Nećete osetiti njegovo pravo dejstvo ako ga trgnete iz obične čaše ili potegnete iz flaše. Pored apsinta, naravno, potrebni su vam i čašica, kašika sa rupom po mogućstvu, šećer u kocki, malo leda po želji i upaljač ili šibica.

Šta dalje?

U čašu uspete dozu apsinta, i po želji stavite leda. U čašu potopite kašiku sa kockom šećera a potom izvadite kocku, zapalite i ostavite u kašici da kroz rupu kaplje u apsint, a potom ponovo vratite kocku u apsint, pa izvadite. Potrebno je da se kocka skroz karamelizuje kako bi proces bio završen. Takođe, u apsint je poželjno dodavati i hladnu vodu, a koliko je bitan taj proces govori i činjenica da je u Nju Orleansu postojala fontana iz koje je stalno kapala hladna voda u čaše sa Apsintom.

5. Vinsent Van Gog je najbolji primer kako je jedna labilna ličnost u susretu sa apsintom doživela pravo pomračenje uma i  sebi odsekao komad uha!

6. Oskar Vajld je kao zaljubljenik u apsint napisao : „Prvi stupanj opijanja apsintom nije ništa posebno, u drugom vam se priviđaju čudovišne i okrutne stvari, ali ako izdržite, na kraju ćete doći do završnog stupnja i tada ćete videti stvari koje želite videti – prekrasne, neopisive stvari.“

7. Marilyn Manson proizvodi svoj apsint pod nazivom “Mansinthe”

8. Poznavaoci preporučuju češki „Hill’s“, „King of Spirits“, „Sebor“, ili „Logan 100“ (sa 100 mg tijona). Tu je i francuski „La Fee“ i švajcarski „Absinthe King“.

 

beogradnocu.com