Beograd, Magazin, vesti

Verovatno ste već čuli da alkohol i dijeta ne idu zajedno, pa ukoliko želite da smršate morate da se odreknete opijanja, ludih noći provoda.

Pre svega, da biste zdravo mršavili morate zdravo da se hranite, da redovno trenirate, i da imate balansiran plan ishrane. Mnogi zaborave na to da alkohol goji jer je to tečnost, pa često ga izjednačujemo sa vodom, koju smemo da unosimo u neograničenom količinama.

Ipak, nemojte potpuno da očajavate, jer da biste bili fit i izgledali onako kako ste oduvek želeli nije tačno da ne možete baš ništa nikada da popijete, i da date malo sebi oduška. Ako već postoje dani za slatke grehe poput torti i kolača, onda možemo i da popijemo poneku čašu alkohola.

Saznajte šta treba da popijete pre izlaska, kako bi vam glava bila mirna celo veče i jutro nakon nezaboravnog provoda.

Pročitajte kako alkohol utiče na naše telo, i koje količine alkohola su optimalne i ne štete mnogo našem organizmu.

case-pice-zurka

Kako alkohol deluje na naše telo?

Sigurno ste se mnogo puta probudili sa glavoboljom nakon večeri pune pića, zabave i smeha. To je dobro poznati mamurluk, koji vam govori da ta količina alkohola nije bila potrebna vašem telu i mišićima.

Ukoliko ste se prethodno veče napili, nije dobra ideja da jutro posle provoda radite vežbe, jer vaši mišići nisu spremni na to, najbolje da se otreznite laganom šetnjom i čistim vazduhom.

Velike količine alkohola dehidriraju vaš organizam, što nije dobro ni za jedan deo vašeg tela, ali ni za vaš um i koncentraciju.

Međutim, sa druge strane, nije moguće zamisliti dobar provod i opuštanje koje nam je potrebno bez alkohola i uživanja u njemu. Jedino kako možete da izađete kao pobednik iz ove borbe je da alkohol koristite u umerenim količinima.

Možete da pijete dovoljno da se opustite, ali ne previše da ne znate gde se nalazite, jer, verujte nam, vaša jetra će vam biti zahvalna, posebno kada ostarite.

 

Da li morate da se odreknete alkohola potpuno?

Crveno vino je poznato kao dobar antioksidant, jer razređuje našu krv, i opušta je od toksina. Svi znamo za izreku - čaša crvenog vina dnevno za duži život. Vino je jedno od niskokaloričnih vrsta alkohola, pa jedna čaša ima 83 kalorije.

Potrebno je da vodite računa da ne preterate sa vinom, jer znate da je mamurluk od vina jedan od najgorih i najjačih, pa da ujutru imate osećaj da vam je glava teška kao kamen, a usta potpuno suva, usled velike dehidratacije.

U slučaju alkohola pokazalo su da su narodne izreke tačno, jer sigurni smo da znate i za onu - ko večera vino, doručkuje vodu. Saznajte i značenje čuvene izreke pijan kao majka.

Umerene količine vina poboljšaće rad vašeg srca, pa je vino najpreporučljiviji alkohol dok ste na dijeti, ili zdravoj ishrani, jer je unos kalorija po čaši nizak, a pomaže stanju vaše krvne slike.

Alkohol je odavno poznat i kao aperitiv jer otvara apetit, što znači da nas tera da unosimo više hrane, što nije dobro za mršavljenje. Čaša svetlog piva, takođe, je optimalan izbor, iako ona sadrži više kalorija neo čaša vina.

Čaša piva ima 142 kalorije, tako da ako se ne zaustavite na jednom pivu, vaša zdrava ishrana će biti narušena, a vaša jetra neće biti srećna zbog toga.

Najveći problem sa pivom je što često ne možemo da se zaustavimo nakon jedne čaše, a često nas tera da uz njega grickamo mnoge nezdrave industrijske grickalice, poput čipsa, smokija, i masnog kikirikija.

 

Koliko alkoholna pića imaju kalorija?

Već smo naveli kalorije piva i vina, a u nastavku pročitajte i za ostala alkoholna pića, kao i za žestinu.

  • Jedna čaša belog vina - 118 kalorija
  • Jedna čaša šampanca - 95 kalorija
  • Votka 0,03 - 64 kalorije
  • Viski 0,03 - 75 kalorija
  • Jedna čaša martinija - 200 kalorija
  • Jedna čaša alkoholnog koktela - 120 kalorija
  • Jedna čaša krem likera 0,05 -  165 kalorija
  • Jedna čaša džin tonika - 85 kalorija

Kao što vidite, jedna čašica žestokog pića ima manje kalorija nego čaša belog vina, ali to jetri ne znači mnogo. Jetra to registruje kao veći otrov, jer je koncentracija alkohola u žestokim pićima mnogo veća nego u vinu ili pivu.

Računica je prilično jasna, alkohol šteti našem organizmu, dehidrira ga i loše utiče na jetru, ali kada izađemo mi želimo da popijemo malo i da se opustimo, i to je skroz u redu. Kako bismo naše telo održali zdravim, vitalnim i fit, ključ je balans i umereno korišćenje niskokaloričnog alkohola.

Ako ste planirali da devojku zavedete kupujući joj piće, pročitajte zašto to nije dobra ideja.

 

Sve ponude za doček Nove godine 2018 možete pogledati OVDE.

Postanite korisnik Public Chat-a portala beogradnocu.com još danas i to samo jednim klikom: http://chats.viber.com/beogradnocu.com

beogradnocu.com