Kolumne, Seks, vesti, Zanimljivosti

Da li je bolji obrezan? Pre svega treba imati u vidu da je obrezivanje muškog polnog organa tabu tema. Iako je više od polovine svetske muške populacije obrezano, tabu se krije u činjenici da se obrezivanje vrši iz religijskih razloga, što i samu temu čini vrlo osetljivom. Poznato je da je u islamu obrezivanje vezano za period najranijeg detinjstva, a u judaizmu sa 13 godina, kada se smatra da dečaci ulaze u svet odraslih.

Da li je bolji obrezan

Tu su još i oni čije je obrezivanje medicinski indikovano, ili je lična želja ukorenjena u zajednici odakle potiču, a nije religijskog sadržaja.
Iako na našim prostorima obrezivanje nije praksa treba znati da postoje prednosti ovakvog zahvata, uprkos doskora preovlađujućim nagađanjima.

Naime, ozbiljne studije su pokazale:
1. Zašto je obrezivanje korisno: Na uzorku od 47 000 obrezanih muškaraca dokazano je da ima manje seksualno prenosivih bolesti, manje urinarnih infekcija, kao i manje šansi za ozbiljna oboljenja (kancer prostate i kancer penisa – vrlo retkog oblika ove bolesti). Smatra se da je jedan od razloga mogućnost detaljnijeg održavanja intimne higijene. Drugi, značajniji razlog tiče se pomeranja kožice polnog organa.

Da li je bolji obrezan.jpg2

2. Problemi sa kožicom polnog organa: pomeranje kožice penisa može biti problematično, a postotak takvih osoba je značajan. U medicini se taj poremećaj naziv fimoza. Pri povlačenju kožice javlja se ranica, koja je bolna i mesto prodora bakterija u organizam. Ako vremenom rana zaceli stvara se ožiljak koji ponekad potpuno sprečava pomeranje kožice penisa ili je čini bolnom. Rešenje je u hiruškoj intervenciji malim vertikalnim rezom, ili u obrezivanju!

Da li je bolji obrezan.jpg1

3. Užitak tokom seksa: Jedno je sigurno – obrezani nisu hendikepirani zbog tog zahvata, neki tvrde- naprotiv.
Iako je ovo tabu, to ne sprečava duhovite ljude da baš na ovu temu smisle najsmešnije viceve koje kolaju planetom. Znate ih i vi, pa ako ste pri ukusnom zalogaju lignje „a la orli“ – prijatno!

 

Foto: media.merola.com, www.teretanafitnes.com, s-ak.buzzfed.com, metrouk2.files.wordpress.com

beogradnocu.com