Kolumne, Magazin, vesti, Život

Da li znate šta je to Well Being? Pojam sreće i wellnessa sve se češće razmatra sa filozofskog i psihološkog aspekta. Predstavljamo vam pet osnovnih pravila well-being koncepta, a svako može da, u skladu sa ličnim afinitetima, nešto doda ili oduzme. Najbitnije je, ipak, da se zamislite nad pojmom lične sreće i kako da vam bude baš dobro.

sta je to well being.jpg41. Odlučite da budete srećni: sreća je stvar izbora. Aristotel je rekao da je sreća u umerenosti, stoici da je u samodisciplini, Džon Lok sreću neraskidivo vezuje sa mudrošću.
2. Znanje, red, rad i samodisciplina: naučite da se usavršavate svakodnevno u svim oblastima života. Posvetite svoj život nečemu ili nekome, usavršavajte se u toj oblasti, delite znanje sa drugima. To jača vaše samopouzdanje i odećanje da ste vredni pažnje!
sta je to well being.jpg53. Brinite o zdravlju, ne o bolesti: umesto dijeta- promenite režim ishrane i dodajte fizičku aktivnost. Umesto što prebrojavate nove bore-dajte stručnjaku da se pozabavi njima, ili sami primenite mnoga dostupna a jeftina sredstva i postupke koje će ih ublaži. Osećaćete se bolje!
sta je to well being.jpg24. Napravite spisak ličnih zapovesti: pridržavajte ih se svakodnevno. Da li ćete piti šest čaša vode, uveče obavezno pročitati poglavlje odabrane knjige, slušati muziku koju volite dok radite stvari koje manje volite, ..., i počećete sami sebi da se dopadate, bićete vedriji, tolerantniji, zabavniji, poredićete se sa samom sobom, ne sa „fotošopiranim“ lepoticama sa crvenih tepiha. Krenite svojim putem!
sta je to well being5. Budite zahvalni: nabrojte sve lepo što imate u svom životu i budite zahvalni na tome. Ne prihvatajte „zdravo za gotovo“ sve dobro što vam se dogodilo, sve što imate i možete. Mnogi nisu bili vaše sreće, a možda ih mnogo manje usrećuje mnogo više.

sta je to well being.jpg1Dobro je na vreme razumeti da je život vredan i lep, a da pojedinac bira koliko će lepote iskusiti, svojim trudom i uzrastanjem na svakom polju. Pa kada izadjete uveče u dobar provod, sa dobrim društvom i tamo gde vam prija, zastanite par sekundi – upijte taj divni osećaj, zapamtite ga i uživajte!

 

beogradnocu.com